Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez većih stvaralačkih izleta

Vrlo mali broj ljudi na planetu ne zna da su ovog ljeta Simpsonovi dobili svoju dugometražnu, kino, »widescreen« verziju – »Simpsons: Film«. Vrlo smelo bi se čak moglo tvrditi da ni ne  postoji nitko tko barem u jednom momentu svog života nije video ni sekundu »Simpsonovih«, jer oni su odavno prestali biti samo humoristična serija i sa svojih 18 sezona i preko 400 epizoda (time oborivši sve moguće rekorde u prikazivanju), postali globalni fenomen kao uostalom i mnogo toga što nam je američka kultura nametnula kao dio globalnog trenda.  Tako da ne treba čuditi njihov nevjerojatan uspjeh na blagajnama i to usred ljeta kada Hollywood tradicionalno pati. Postavlja se pitanje kako su »Simpsonovi« uspjeli biti najuspješnije animirano ostvarenje u 2007. (da podsjetimo konkurencija nije mala: »Shrek treći«, »Pravi surferi« itd.)  Naravno, vrlo lako: iskorišteno je 18 godina iskustva u radu na seriji i bez mnogo promjena, koristeći oprobane formule, napravljeno je vrlo uspješno ostvarenje. Istina, film je ništa drugo nego jedna dugačka epizoda koja traje trostruko duže od normalne, ali zar se išta više može očekivati. Problem je stari i imali su ga svi stvaraoci kada su od TV serije pokušavali napraviti dugometraž‍ni film. Uraditi nešto novo i iznenaditi publiku, ali ih potencijalno i iznevjeriti ili se drž‍ati stare formule i ostati u očekivanim okvirima? Povijest kinematografija dala nam je dosta primjera oba slučaja.
URNEBESNO I ODMJERENO: »Simpsons: Film« je vrlo urnebesna, ali istovremeno i odmjerena komedija bez većih stvaralačkih izleta u odnosu na ono na što su nas Matt Groening i ekipa navikli. Interesantno je da u produkciji filma, sa izuzetkom skladatelja, nije sudjelovao ni jedan dodatni autor u odnosu na one koji su radili seriju. Ostaje žal što nije iskorištena činjenica da se na filmu može »ići dalje« nego na televiziji, koja je ipak više obitelj medij, ali to je staro hollywoodsko pravilo, »ako pravite blockbuster napravite ga kao obiteljski film«. Ni u zapletu filma nije se desilo nešto novo: Lisa je pokušala spasiti okoliš, Bart je pravio probleme, Homer je svojom glupošću zakuhao stvari i započeo središnju temu film, a Marge je sa Maggie u krilu sve to strpljivo promatrala i razumjela dok na kraju nije pukla. Da bi ste se bolje pripremili za film treba još reći da će zbog Homerove gluposti, koja uključuje svinju ljubimca (da ne kvarimo), cio grad Springfield biti pokriven džinovskom staklenom posudom i na kraju bombardiran nuklearnim oružjem kako bi na njegovom mjestu bio formiran »Novi Grand Kanjon«, kojeg promovira Tom Hanks. Osim Hanksa, u filmu se pojavljuje dosta poznatih ličnosti poput Billie Joe Armstronga ili popularne rock grupe Greenday i Arnolda Swarcenegera. 
ISKORAK U ANIMACIJI: Teško je napisati nešto o scenariju, re‍žiji ili animaciji u filmu, jer kao što rekoh svi već sve znaju o Simpsonovima, ali recimo da su James L. Brooks i Matt Groening napravili niz fazona koji se kreću od klasičnog slepstika do slojevitih fazona poput »To je bilo retoričko pitanje, znaš što je to?«, »Znam li što je retoričko pitanje, znam li?« ili besmislenih sa Spider Pigom (inače najbolji fazon u filmu, kad pogledate bit će vam jasno). Također, u filmu postoji mali iskorak u animaciji koji je više bio neminovan nego željen jer je animacija rađena u formatu 16:9 a ne kao do sada u 4:3 i zato što su prvi put do sada na Simpsonovima korišteni specijalni kompjutorski efekti. Ekipa je nakon filma odlučila da od sada seriju radi istom tehnikom. Svakako da je serija utjecala na film (u toj mjeri da je prekopirana), ali sada se treba vidjeti hoće li film utjecati na seriju (osim u tehničkom smislu). Vidjet ćemo to već u sljedećoj sezoni kao što nas tada vjerojatno očekuje i novi film u kojem se nadamo da će popularni likovi poput Apu, Mister Bernsa i Grandpa Simpsona dobiti više prostora nego u prvom velikom ostvarenju o mnogima najomiljenijoj američkoj obitelji.                                       g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika