Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gluma kao rad na cjelovitoj ličnosti

Uz pripremanje ispita Petar Konkoj, od listopada student druge godine na odsjeku za glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, ovo je ljeto proveo radno. U lipnju je pozvan u ansambl Osječkog ljeta kulture koje je sredinom srpnja, u okviru istoimene manifestacije, premijerno izvelo predstavu »Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi« Toma Stopparda, u režiji Zlatka Svibena. 
U ovoj predstavi je, kako kaže, igrao dvije role: Kralja Spavača, te Poslanika na samom kraju predstave. »Rad na ovoj predstavi doživio sam kao rezime naučenog kroz stručne predmete na prvoj godini Akademije – od glume i pantomime do suvremenog plesa. Igra pantomimom vezana za lika Kralja Spavača bila mi je olakšana time što sam koristio njoj blizak jezik lutkarstva«, kaže Konkoj, dodajući, da je ova znanja primijenio i potom boraveći u Rumunjskoj, gdje je radio s teatrom »Tirena« iz Zagreba, koje je tamo gostovalo u okviru projekta »Sibiu – Europska prijestolnica kulture«. 
»Kroz prizmu srednjovjekovnog kazališta, naša je ekipa skupa s različitim umjetnicima iz drugih europskih zemalja, nastojala ući u srž ovog povijesnog doba i to predstaviti publici u četiri rumunjska grada, igrajući na ulicama, trgovima te utvrdama. Nakon Rumunjske ovo iskustvo prenio sam na trgove i ulice nekoliko hrvatskih gradova, u kojima sam nastupao s kolegama«, objašnjava naš sugovornik. 
Iako iza sebe ima solidno glumačko iskustvo, ovaj 31-godišnji Subotičanin odlučio je upisati osječku Akademiju, budući da je ona, kako kaže, prva škola specijalizirana za oblast lutkarstva u regiji, te da nudi vrijeme i prostor za istraživanje na već zaboravljenim i novim kazališnim metodama. Na Akademiji mu predaju istaknuti profesori i kazališni umjetnici iz regije i svijeta. »Pristup rada na Akademiji je takav da, osim suštine kazališta, trebamo prepoznati i bit onoga izvan nje.  To naravno podrazumijeva rad na cjelovitoj ličnosti, što nije uvijek lak posao, jer glumac radi čak i kad to ne izgleda tako«, dodaje Konkoj.
Govoreći o prijašnjem radu, Petar navodi da je od 1992. do 1996. glumio u predstavama Narodnog kazališta u Subotici i KPGT-a u Beogradu, a iza sebe ima dvije godine studija glume na Akademiji umjetnosti »Braća Karić«. Glede pak lutkarstva 2000. je diplomirao u Novosadskom lutkarskom studiju »Anima« u Novom Sadu, u klasi prof. Miše Radakovića i Tibora Vajde. 
Kao animator lutaka radio je na filmu »Jug – jugoistok« Milutina Petrovića, zatim za potrebe programa Obrazovne redakcije RTS-a, te na satiričkom serijalu »Nikad izvini«, koji je emitiran na TV Pink. Također, nedavno smo ga mogli gledati i u predstavi na hrvatskom jeziku »Kako je Potjeh traž‍io istinu?« u produkciji subotičkog Dječeg kazališta. 
Okušao se i u novinarstvu, radeći na vojvođanskoj televiziji »Super«, na kojoj je neko vrijeme bio autor emisija za djecu, a u posljednje dvije godine radio je kroniku Međunarodnog festivala kazališta za djecu u Subotici.  
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika