Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vivat! – Éljen! – Živjeli!

U nizu kulturnih manifestacija povodom proslave Dana grada, u utorak 4. rujna u izložbenom prostoru Gradskog muzeja u Subotici otvorena je izložba pod nazivom »Vivat! Éljen! Živjeli!«. Drugi stručni kongres gostioničara, koji se dogodio prije točno 100 godina u Subotici, a na kojem je na svečan način registrirana ova subotička udruga, povod je ove izložbe koju je priredio etnolog dr. Árpád Papp. Kako se navodi u katalogu izložbe, drugom kongresu prethodile su ozbiljne pripreme te su mnoge gostionice dobile svoj trajni izgled. Ovaj događaj bio je dobra prigoda da se društvo gostioničara, krčmara i konobara prikaže u najboljem svjetlu u Subotici.
Osim fotografija koje oslikavaju gostione, kavane, krčme i točione u staroj Subotici, potom zastava raznih udruga, predmeta iz svijeta vina, čaša, flaša, srebrnog escajga, posjetitelji izložbe su u improviziranom kinu vidjeti i kraći film koji govori o ugostiteljima u davnim vremenima. Treći dio izložbe donosi priču o kulturi vina u ovom gradu.  
»Ova izložba predstavlja jedno važno razdoblje i ujedno interesantno područje života običnih ljudi. To je tema  kojom se malo bavi društvena znanost jer hotelijerstvo i ugostiteljstvo, svijet gostiona i krčmi, za nju nije posebno interesantna. Međutim, ova izložba prikazuje jedno važno razdoblje u životu grada, prekretnicu stoljeća, doba kada se ovdje razvijalo građanstvo, tzv. zlatno doba građanstva«, rekao je na otvorenju izložbe Andras Simon, prof. segedinskog sveučilišta, odsjek etnologija, dodavši kako bi »u vrijeme globalizacije trebali naći malo vremena za sebe, kao i za društvo uz čašicu razgovora za stolom«.
 Jedna od karakteristika, koja je obilježila razdoblje reformi u Subotici, a koja je usko vezana s tematikom izložbe, svakako je pojava gostiona, krčmi, kavana i točiona po kojima je grad postao poznat a koje su, među ostalim eksponatima, kroz razne forme predstavljene na ovoj izložbi.
»Dopustite da zahvalim svima koji su se zalagali kako bi ova izložba izgledala tako kako izgleda, napose da ovaj muzej bude doista ono što je ideja o muzejima bila na početku – dočarati prošlost i sačuvati ju za budućnost«, rekao je prigodom otvorenja autor izložbe dr. Árpád Papp.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika