Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hrvatski bendovi na 
»Jelen pivo Live« festivalu u Beogradu 
 
»Jelen pivo Live« festival na Kalemegdanu, na kojem će, između ostalih, nastupiti dva imena nekada slavne mančesterske scene – sastav Happy Mondays i Ian Brown, nekadašnji pjevač grupe The Stone Roses.
Festival će biti održan 7. i 8. rujna na Kalemegdanu (Donji grad), a organizatori najavljuju i blues gitarista Garyja Moorea. Na festivalu će nastupiti hrvatski bendovi Hladno pivo, Let 3 i Dado Topić i Time, a s europske turneje u Beograd stižu i Darko Rundek i Cargo Orchestra. Od domaćih skupina najavljeni su Disciplin A Kitschme, Partibrejkers, Plejboj, Darkwood Dub i Obojeni program. Osim njih, nastupit će i neafirmirani bendovi Manisent i Mentalnost, Slaptrap, Mothership Orchestra, Iskaz i Štuka. 
Karte za »Jelen Pivo Live« festival mogu se kupiti na blagajni Bilet servisa i IPS-ovim prodavaonicama. Cijena jednodnevne karte je 1200 dinara, dok komplet karata za koncerte tijekom oba dana iznosi 2000 dinara.
 
VII. festival bunjevački pisama u Subotici
 
Generalna proba u povodu III. smotre dječjih pjevača i zborova, koja će se održati u srijedu 26. rujna u HKC-u »Bunjevačko kolo«, i ove će godine otvoriti trodnevnu manifestaciju uoči, sedmog po redu, Festivala bunjevački pisama. Za taj je dan planiran i prateći program za djecu koja nastavu pohađaju u hrvatskim odjelima te slušaju sate hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, o čemu ćemo više pisati uoči održavanja manifestacije.
Prema riječima člana Organizacijskog odbora Festivala bunjevački pisama Vojislava Temunovića, III. smotra dječjih pjevača i zborova održat će se u četvrtak 27. rujna, s početkom u 20 sati, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«. Planirano je izvođenje 18 skladbi od kojih će dvije biti premijerno izvedene. Dječjim tamburaškim orkestrom ravnat će prof. Mira Temunović.
Središnji događaj manifestacije, Festival bunjevački pisma, održat će se u petak 28. rujna, u HKC »Bunjevačko kolo«, također u 20 sati. Festivalskim tamburaškim orkestrom ravnat će prof. Mira Temunović. U revijalnom dijelu programa planiran je nastup tamburaškog ansambla »Biseri« iz Subotice. 
J. K.
 
Promocija monografije »Stanislav 
Preprek – život i djelo« u Osijeku
 
U organizaciji »Šokačke grane«, u nedjelju 9. rujna, u prostorijama Gradske četvrti Retfala bit će predstavljene dvije knjige – monografija »Stanislav Preprek – život i djelo« prof. Đure Rajkovića iz Petrovaradina i »Šokci u spačvansko-bosutskom međurječju« Ivice Ćosića-Bukvina iz Vrbanje.
Šokačka je grana poštovala želju Gradske četvrti Retfala da promocija bude u sklopu crkvenoga goda u Retfali, čiji je nadnevak 14. rujna, blagdan Uzvišenja sv. Križa, a pojavljuje se i Zavičajna udruga Gibarčana, jer je Stanislav Preprek rođen 1900. godine u Šidu, a kršten je u Gibarcu, u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka. O knjigama će govoriti predsjednica Šokačke grane mr. Vera Erl, glazbeni kritičar prof. Oskar Pandi, glasnogovornik Šokačke grane Slavko Žebić i autori, a u prigodnome će programu sudjelovati Zbor mladih župne crkve Uznesenja sv. Križa iz Retfale te TS »Šokačka duša«.
 
Hrvatski književnici na koloniji u Kanjiži
 
Na 55. koloniji književnika, koja se od 5. do 8. rujna održava u Kanjiži, između ostalih sudjelovat će i književnici Petko Vojnić Purčar iz Novoga Sada i Zvonko Sarić iz Subotice. Središnja tema ovogodišnje kolonije je »Provincijalizam – zdravi regionalizam«. 
 
Likovna kolonija u Sonti
 
U organizaciji Kulturno prosvjetne zajednica Hrvata »Šokadija« iz Sonte, u subotu 8. rujna održat će se likovna kolonija »Sonta 2007«. U radu kolonije, osim članova Likovnog odjela domaćina, sudjelovat će i članovi Likovnoga odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Kolonija će se održati na lokalitetu sonćanskoga jezerca Bara, u zaleđu kojega su prekrasni pejzaži ispresijecani kanalima obraslim trskom i šašem, sa salašima i podunavskom šumom  u daljini.
I. A. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika