Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbolje od romske kulture na jednom mjestu

Koncertom glasovitog orkestra »100 violina« iz Budimpešte u nedjelju je završen 2. Međunarodni festival kulture Roma »Romart« u Subotici. Za jedinstven, ponajprije glazbeni ugođaj tijekom trodnevna festivala pobrinuli su se umjetnici, koji promoviraju suvremenu kulturu i umjetnost Roma zasnovanu na njihovoj tradiciji  – od operne pjevačice Nataše Tasić, Umjetničke radionice »Rajko« iz Budimpešte i češkog gipsy funk orkestra Gulo Čar, preko jednog od najboljih blues pjevača Šabana Bajramovića, subotičkog benda Mato Uralo, do još neafirmiranih skupina Flazung Crew, Break Bangers Crew i Cement, koji njeguju hip hop i slične glazbene stilove. Da nije bilo samo glazbe, govori i nastup Teatra »Suno e Romengo«, koji je posljednjeg dana izveo predstavu »Nije sve kao što izgleda« u režiji Zorana Jovanovića.
Iako se radilo o programu, koji je prema mišljenju mnogih izuzetan, nedvojbena je činjenica da se festivalu odazvao mali broj posjetitelja. Dio razloga navedenom direktor Festivala Ivan Sabanov vidi u tomu, što je »Romart« u posljednjem trenutku (dan ranije) zbog najavljivane kiše s Ljetne pozornice na Paliću prebačen u ne baš atraktivnu Dvoranu sportova. 
»Iako nismo zadovoljni posjećenošću, moramo reći da smo zadovoljni samim programom, budući da smo pripremili festival koji je ponudio u ovom momentu najkvalitetnije romske izvođače na ovim prostorima i šire. Za kvalitetu programa dobili smo potvrde i od ljudi iz Beograda i Novog Sada«, kaže Sabanov. On dodaje da je festival snimljen te da će javnost snimke koncerata moći u skorije vrijeme vidjeti na nekoj od televizijskih postaja. Također, zbog premještanja lokacije, izostale su projekcije filmova, koji će, kako ističe, biti prikazani naknadno.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika