Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jedan od vodećih mladih orguljaša u Hrvatskoj

U sklopu godišnjeg koncertnog programa u katedrali–bazilici svete Terezije Avilske prošloga četvrtka, 30. kolovoza, nastupio je Edmund Andler-Borić, koji se smatra jednim od vodećih mladih koncertnih orguljaša u Hrvatskoj, ali i izvan nje, budući da je redovito nazočan na europskoj orguljaškoj sceni. Kao solist i komorni glazbenik nastupio je na nekoliko stotina koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, te gostovao u sklopu mnogih hrvatskih i inozemnih festivala.
Subotičkoj publici mladi se glazbenik predstavio programom širokog spektra, koji je obuhvaćao skladbe nastale u razdoblju baroka do onih napisanih pri kraju 20. stoljeća. Uz nezaobilaznog J. S. Bacha (Koncert u a-molu BWV 593 na Vivaldijevu temu), Felixa Mendelssohna (Sonata u f-molu) i predstavnika francuskog simfonijskog romantizma Charlesa – Marie Widora (Allegro Vivace iz »5. f-mol simfonije«), na programu su se našla djela suvremenih autora – češkog skladatelja Petera Ebena (Koralna fantazija Sv. Vaczlav), te Francuza Guya Boveta (Salamanca iz ciklusa »Tri hamburška trija«, napisana u stilu španjolskog folklora).
Edmund Andler Borić je rođen 1975. u Zadru, gdje je završio jezičnu gimnaziju i Srednju glazbenu školu »Blagoje Bersa«, teorijski odjel i klavir u klasi prof. Nataše Polivec. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ide Gamulin diplomirao je klavir. U istoj ustanovi diplomirao je i orgulje u klasi prof. Ljerke Očić te magistrirao u klasi prof. Maria Penzara. Usavršavao se u majstorskim klasama orguljaške interpretacije kod Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Apsolutni je pobjednik hrvatskog natjecanja mladih orguljaša »Franjo Dugan« održanog 1999. godine.
  Surađuje s Koncertnom direkcijom Zagreb. Već nekoliko godina pruža orguljaške usluge zagrebačkoj katedrali i Crkvi sv. Marije u Zagrebu u sklopu koje organizira i koncerte ansambla Erato. Suorganizator je Malog festivala čembala u Petrinji. Radi kao profesor orgulja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i kao profesor klavira u glazbenoj školi »Fran Lhotka« u Sisku i Petrinji.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika