Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učenje kroz druženje

Povijesno-informatički kamp na hrvatskom jeziku u organizaciji »Hrvatske čitaonice« završen je svečanom priredbom u subotu 1. rujna. Kamp su vodili Ivan Beneš i Katarina Čeliković. »Ovo je samo početak ozbiljnijeg rada s našom djecom koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Voljeli bismo da ovo bude primjer kako možemo uz  redovito školsko obrazovanje djeci pružiti dodatnu pomoć kako bi bili još bolji u svojoj školi«, rekla je voditeljica kampa Katarina Čeliković. 
Četverodnevni kamp, koji je započeo s radom u srijedu 29. kolovoza, okupio je 24 djece. »Sretan sam što smo uspjeli u kratkom vremenu okupiti ovoliko djece i dati im mogućnost da se međusobno upoznaju, ponešto saznaju i o svojoj povijesti i o računalima. Volio bih da se ovaj rad nastavi radi ljepše budućnosti djece u nekoj budućoj informatičkoj radionici ovdje u Hrvatskoj čitaonici. Nadam se da ćemo moći pomoći našoj djeci u kvalitetnoj edukaciji kako bi stekli što kvalitetniju naobrazbu«, rekao je voditelj kampa Ivan Beneš.
Prvoga dana sudionici kampa posjetili su franjevačku crkvu sv. Mihovila i samostan, gdje su saznali nekoliko važnih informacija o dolasku Hrvata u naše krajeve. Najveći dio je podrijetlom iz zapadne Hercegovine, a doselili su se pod vodstvom franjevaca na prostor Panonske nizine potkraj 17. stoljeća. Kroz samostan su ih proveli pater Marijan Kovačević i sjemeništarac Filip Čeliković. Sudionici prvog kampa posjetili su i Đurđin, crkvu sv. Josipa Radnika te etno-salaš. Također, tijekom četverodnevnog kampa posjetili su i Palić, te za djecu atraktivni ZOO vrt. Sljedećih dana osim rada na računalima učenici su se okušali u pravljenju čestitki od slame, izradili su maketu ZOO vrta i ploču sa zastavom i grbom hrvatske manjine u Vojvodini te fotografijama koje svjedoče o doživljajima na kampu. 
Svoje dojmove i saznanja djeca su pokazala koristeći suvremeni medij – računalo, a za završni program roditeljima su pripremili izložbu radova i osobito zanimljiv program pokazavši ono što su čuli i vidjeli. »Neočekivano velik broj sudionika kampa i njihovo odlično raspoloženje pokazali su kako je ovaj ‚kamp‘ bio pravi pogodak i da će svima ostati trajno u sjećanju. O tome svjedoče njihovi radovi koje su pročitali na završnoj priredbi pred roditeljima i sponzorima. Veliku zahvalnost svi skupa dugujemo donatorima, bez kojih bi ovo bilo nemoguće realizirati. Ovaj projekt potpomogla je i Gradska knjižnica u Subotici. Sretna sam što su se u ovaj kamp uključila djeca različite dobi, jedni drugima su pomagali i skupa učili. Svatko je u nečemu bio dobar. Neki su od njih po prvi put javno govorili i to su uradili doista dobro. Trebalo ih je samo podržati. Posebice me oduševilo prisustvo i dviju gimnazijalki, učenica prvoga razreda na hrvatskom jeziku. I one su razlog velike radosti zbog velikog koraka u našem obrazovanju«, zaključuje Katarina Čeliković.
Materijalno su kamp pomogli Petar Kuntić, Josip Beneš, tiskara PRINTEX, Jozefa Skenderović i Nedeljka Šarčević te drugi ano-nimni darovatelji.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika