Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izbori su na pragu

U četvrtak 30. kolovoza, u Sonti su boravili predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Srbije Petar Kuntić i predsjednik somborske podružnice stranke Mata Matarić, s najbližim suradnicima Ivanom Budinčevićem, Ivanom Karanom i Antunom Lulićem. Sudjelovali su na sjednici MO DSHV-a Sonta, a slobodno bi se moglo reći da je ovo, u stvari i početak kampanje za izbore na svima razinama, koji će uslijediti prije konca ove godine. 
Na samom početku sjednice predsjednik MO Sonta Stipan Silađev izvijestio je nazočne o aktivnostima u stranci u razdoblju između dviju sjednica. Svakako, najveći dobitak je opredjeljenje roditelja dvadesetero od dvadeset dvoje prvaša hrvatske nacionalnosti,  za izučavanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Za  ovo opredjeljenje najzaslužniji su predsjednik Stipan Silađev i tajnik Andrija Ađin, koji su anketirali roditelje još u lipnju. Ostale aktivnosti bile su vezane uz aktivnosti središnjice. 
ZAJEDNIČKI ANGAŽMAN: Predsjednik stranke Petar Kuntić govorio je o velikim teškoćama  nastalim prigodom pokušaja formiranja odjela na hrvatskom jeziku u subotičkoj gimnaziji, te o svim mjerama koje je poduzelo čelništvo stranke kako bi se nastali problemi riješili, te na koncu o uspješnom rješavanju svih prob-lema zajedničkim angažmanom DSHV-a i koalicijskih partnera. 
O izbornoj skupštini Podružnice Sombor  i radu skupštine do sad govorio je predsjednik ove podružnice Mata Matarić. »Naša primarna zadaća je omasoviti članstvo, koje se posljednjih godina svelo na uzak krug oko bivšega čelništva Podružnice. U ovom kratkom vremenu uspjeli smo oko sebe okupiti 25 novih članova, a za sljedećih 20 s potpisanim pristupnicama, kao i za jedan broj novih članova u našim mjesnim organizacijama, bit će u petak 7. rujna, uz kratki kulturno umjetnički program u KTC-u u Somboru, organiziran svečani prijam. I staro članstvo bi se trebalo u što većem broju odazvati, kako bi novi članovi osjetili da postaju pripadnici jedne velike, složne obitelji«, rekao je, među ostalim, predsjednik Podružnice Sombor Mata Matarić. 
O formiranju Mladeži DSHV-a, te o pripremi osnivačke skupštine koncem listopada govorio je  Ivan Karan, a Ivan Budinčević je izvijestio o posjetu članova stranke Blagaju i vrelu Bune, te Međugorju i Sinju kao i Osijeku, prigodom gostovanja zagrebačkog Dinama, te da će se nastaviti s praksom odlaska na utakmice kad u ovom gradu budu gostovale »velike« ekipe. 
PRIPREME ZA IZBORE: U posljednjem dijelu sjednice govorilo se o izborima na svim razinama, koji nam predstoje najvjerojatnije u studenom ili u prosincu. 
»Predstojeće lokalne izbore slobodno možemo nazvati ‚danom D‘ za ostvarenje vaših interesa u Sonti. Te interese i interese eventualnog koalicijskog partnera u lokalu morate sami utvrditi, ne smijete čekati nikakve signale iz središnjice. Samo o vama i vašem načinu rada ovisi koliko ćete ljudi uspjeti dovesti na birališta, samo o vama ovisi hoćete li uspjeti participirati u izvršnoj vlasti«, rekao je predsjednik Kuntić.
»Izbori su ogledalo rada stranke. Gdje god smo radili ispravno, a stranački dužnosnik sam od 1990. godine i dobro se sjećam, pobjeđivali smo. Podsjećam vas na naš dogovor da se ne uplićemo u rad naših KUD-ova, ali da s njima moramo tijesno surađivati. Ne smijemo se u političkom djelovanju oslanjati ni na HNV, ova institucija ima ulogu koju je propisala država Srbija. Jedino ne znam što se zbiva s našim ljudima, zbog čega ne izlaze na izbore? Upravo stoga moramo imati dobre programe i na pučanstvo djelovati u izravnom kontaktiranju, a ne pamfletima i priopćenjima. Ne smijemo ljudima obećavati ni nerealnosti, poput brzoga upošljavanja, moramo se oslanjati na mađarski model i raditi na njegovoj primjeni i usavršavanju kod nas«, dodao je predsjednik Podružnice Sombor Matarić. 
U kraćoj raspravi do konca sjednice izneseni su problemi vezani za odlazak učenika na izobrazbu u Hrvatsku, te pitanja vezana uz službenu uporabu hrvatskog jezika u Sonti.                                     g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika