Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dugogodišnja aktivnost u Društvu

Neke osobe svojom vedrinom i načinom života ostaju uvijek mlade, bez obzira na broj godina. Jedna od takvih osoba je i Emilija Dorotić (1932.) iz Sombora, najstarija članica Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor«. Zahvaljujući svome ocu folklor je zavoljela od svoje osme godine kada ju je otac na biciklu vozio u Hrvatski dom na probe. Mala Emilija je pomalo cupkala uz starije igrače, a talent za igru osobito se iskazao u njezinoj trinaestoj godini, kada je postala punopravna članica starije folklorne skupine, iako je bila puno mlađa od ostalih. U Hrvatskom domu je upoznala svoga budućeg muža te s njim zasnovala obitelj. Obiteljske obveze su ih pomalo udaljile od folklora, ali kad god je bilo potrebno odazivali su se i pomagali. 
Godine 1972. majka Emilija odlazi u Njemačku i nastavlja folklorne aktivnosti u Klubu Jugoslavena, gdje su se igrale igre iz svih šest republika tadašnje zemlje. Muž joj je preminuo i Emilija se 1992. godine vraća kući iz inozemstva. U to vrijeme hrvatska kulturno-umjetnička društva nisu aktivna zbog Domovinskog rata, a 1996. godine Emilija nastavlja nesebičnu po-moć HKUD-u »Vladimir Nazor«, osobito u nabavi i poklanjanju nošnji i materijala, u čemu sa svojom obitelji pomaže i danas.
  Pokraj folklornih aktivnosti Emilija Dorotić je i ljubitelj po-ezije.
  »Pisati sam počela po izlasku lista ‚Miroljub‘, na molbu tadašnjeg urednika Josipa Z. Pekanovića. Na početku je bilo teško, ali kada sam napisala prve stihove shvatila sam da mi i to ide«, kaže Emilija. Osim u »Miroljubu« piše i za  »Liru naivu« i »Subotičku Danicu«.
  Nekada je radila goblene, a sada joj je jedan od omiljenih hobija uzgajanje cvijeća, za što je dobivala nagrade grada Sombora. Danas u svom dvorištu ima oko stotinu strukova raznog cvijeća.
Emilija Dorotić je naš razgovor zaključila riječima: »Voljela bih da se više mladih upisuje u kulturno-umjetnička društva, jer tu uvijek ima onih koji će ih uputiti, starijih koji paze na mlađe. U ovakvom okruženju neće posrnuti, ali bojim se da u kafićima hoće«.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika