Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povezivanje Podunavaca i Srijemaca

U Baču je 31. kolovoza održan radni sastanak predsjednika i tajnika kulturno-prosvjetnih udruga Hrvata iz Podunavlja i Srijema. U radu su sudjelovali predstavnici udruga iz Bača, Sonte, Bačkog Monoštora, Bačkog Brega, Novog Sada, Slankamena i Male Bosne.
Domaćin sastanka, predsjednik HKUPD »Mostonga« iz Bača Stjepan Čoban pozdravio je ovu inicijativu i predložio da se suglasje u stavovima glede problema u radu službeno potvrdi  izradom i potpisivanjem Povelje o suradnji. Predsjednica HKPD »Stanislav Preprek« iz Novog Sada Zdenka Popov napomenula je kako su udruge s ovih područja često plaćale danak dezinformacijama, nekvalitetnim i zakašnjelim informacijama, te informacijama o postojanju potrebe očuvanja zajedničkoga integriteta i kristaliziranja zajedničkoga mišljenja.
»Suština je u našem stavu u svezi predstojećih izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće, kako jedino ukoliko taj stav bude zajednički i ukoliko ga budemo poštovali, uspjet ćemo u nakanama«, rekla je na koncu izlaganja Zdenka Popov. Zapaženo je bilo i izlaganje predsjednika sonćanske KPZH »Šokadija« prof. Zvonka Tadijana: »Problem je što se svi financiramo iz proračuna, a kvalitetnih sponzora danas je sve manje. Suštinski, sve ide preko HNV-a i mi moramo stalno inzistirati na ravnopravnom tretmanu svih udruga kod naše krovne organizacije. Predstavnici HNV-a jednostavno nas ne bi smjeli marginalizirati neprisustvovanjem na našim manifestacijama. Imamo i stranke, ali ne vidim niti jednu koja bi imala apsolutno povjerenje i legitimitet Hrvata u Vojvodini. Da budemo jasni, niti jedna od ovih stranaka na teren za političku bitku baš i ne računa južno od Tavankuta. Poslije nam ta ista politika kroji kapu. Jako sam ogorčen ponašanjem tijela i pojedinaca iz HNV-a, pa i izvan HNV-a, prigodom odabira onih koji su išli na ljetovanje u Selce. Trebali bismo inzistirati na objavljivanju liste onih koji su putovali, kako učenika, tako i odraslih«, rekao je Tadijan i napomenuo kako bi najvažnije stavke buduće povelje trebale regulirati razmjenu informacija, kalendar manifestacija, međusobnu komunikaciju i institucionalizaciju. Predsjednica KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora Marija Turkalj suglasila se s prof. Tadijanom. 
»Vijećnica sam HNV-a, no, ne mogu reći da sam u cijelosti zadovoljna radom ove institucije. Postoji puno tema koje bi se morale otvoriti, a jedna od njih je i odnos Subotice prema provinciji. Da ne duljim, predlažem da za izradu i dostavu nacrta povelje udrugama zadužimo Tadijana, a sljedeći skup da nam bude u Bačkom Monoštoru za Zavitni dan, 13. listopada«, bila je konkretna Turkaljeva. U nastavku je konstatirana potreba korekcije stava službene Hrvatske i snažna promidžba među Hrvatima u Hrvatskoj, kako bi se kod njih suzbile predrasude po kojima su Hrvati u Vojvodini koncentrirani samo na području Subotice. Na koncu je prof. Zvonko Tadijan zadužen za izradu nacrta Povelje o suradnji, zaključio kako je svakako potrebno u ovaj projekt uključiti i Hrvatsku maticu iseljenika i Zajednicu bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj, a sljedeći sastanak predstavnika ovih udruga zakazan je za 13. listopada u Bačkom Monoštoru.    
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika