Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zamjena dokumenata bit će obvezna

Samo 11 posto građana Republike Srbije posjeduje putovnicu, priopćeno je u MUP-u gdje se vjeruje kako su građani obeshrabreni teškim uvjetima za dobivanje viza. Nove putovnice bi trebale olakšati proceduru za odobravanje viza, jer će imati automatsko očitavanje podataka i sve neophodne zaštitne elemente. 
Najavljenu zamjenu putnih isprava, osobnih iskaznica i vozačkih dozvola građani Republike Srbije prvo su morali sačekati zbog referenduma u Crnoj Gori, kako bi se znalo točno ime države, a nakon toga uslijedila su i druga ograničenja. Datum ostvarenja planirane izmjene ipak se bliži, što se može uočiti i iz Prijedloga zakona o putnim ispravama koji je predan u skupštinsku proceduru, a čije je usvajanje jedan od uvjeta za stavljanje Srbije na »bijelu« šengensku listu. Osim ovoga zakona, Srbija treba usvojiti i zakone o azilu, o državnoj granici, te o strancima.
ISKAZNICE I PUTOVNICE: Novim rješenjima predviđeno je da stare putovnice na kojima je naziv bivše države SRJ važe do kraja 2008. godine, dok će promjena kompletnih dokumenata građana, prema procjenama MUP-a Srbije, trajati između sedam i deset godina. U prvoj fazi mijenjat će se osobne iskaznice i putne isprave.
»Rok za zamjenu postojećih putnih isprava je 31. prosinca 2008. godine, a planira se izdavanje novih isprava od 1. ožujka 2008. Moguće je da se u tako kratkom roku zamijene sve isprave, jer će tehnološki sve biti spremno za tu brzu izradu«, tvrdi tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Milorad Todorović, a MUP Srbije morat će nabaviti opremu vrijednu više milijuna eura za izradu novih putovnica s čipovima, iako je za nabavu dijela te skupocjene opreme već utrošeno oko 100 milijuna eura tijekom 2001. i 2003. godine. U MUP-u nisu mogli precizirati je li potrebna nova oprema za putovnicu ili ne, jer kako kažu, za njihovo tiskanje ovlašten je Zavod za izdavanje novčanica. Za sada je sve spremno za izdavanje osobnih iskaznica, dok se za putovnicu čeka i donošenje Zakona o putnim ispravama, te nabava nove opreme. 
TEHNOLOGIJA: Predviđa se da bi nove putovnice i osobne iskaznice trebale biti izrađene u tehnologiji »smart« kartica. Fotografija će se snimati i skenirati u policiji, kao i otisak prsta koji bi se elektronički oslikao, te »pohranio« u čip. Čip će sadržati sve ključne podatke o vlasniku osobne iskaznice, odnosno putovnice, a stranica s podacima bit će prekrivena kinegramskom folijom, što će znatno smanjiti mogućnost falsificiranja. Čipove za ova nova dokumenta izrađivat će njemačka tvrtka »Giesecke & Devrient«, kompanija koja tiska jednu šestinu novčanica Europske unije. Čipovi će se uvoziti kao sirovine, a onda bi se »popunjavali« na licu mjesta. Ubacivanje informacija na čip traje dvadesetak sekunda, dok će uzimanje podataka u policiji trajati oko deset minuta, a putovnica ili osobna iskaznica bit će izdavana najdulje za tri dana od podnošenja zahtjeva. Prema riječima Zorana Savića iz Narodne banke Srbije, novi standard nalaže čitanje podatka samo uz znanje i odobrenje vlasnika.
Osnovni razlozi za uvođenje elektroničkih osobnih dokumenata širom svijeta su pouzdana identifikacija građana, sprječavanje falsificiranja i zlouporaba, digitalna čitljivost podataka na dokumentu, te veća efikasnost državne administracije. Kao pouzdana metoda provjere identiteta osim otiska prstiju i eventualno zjenice oka, uvodi se i skeniranje crta lica, što je upravo najkorištenija tehnologija u SAD za biometričke putovnice čije je uvođenje ubrzano nakon terorističkog napada na kule bliznakinje u New Yorku. Primjenom suvremenih softvera za istrage trebala bi se još više postići efikasnost rasvjetljavanja najtežih kaznenih djela. Lakše će se kontrolirati prelazak državne granice, kao i razmjena podataka s drugim policijama u regiji i ostatku Europe. 
IZGLED: Nova osobna iskaznica, koja će zamijeniti sadašnju knjižicu, bit će samo jedna plastična kartica. Na njoj će biti fotografija građanina na čije ime glasi, koja će se moći snimiti isključivo u policiji. Nova identifikacijska kartica imat će i elektronički čip, koji će sadržati sve osobne podatke, od datuma i mjesta rođenja, matičnog broja, državljanstva i adrese stalnog boravka. Ovakva tehnologija koristit će se i za izradu putovnice. Inače, dogovoreno je da i nove putovnice Srbije zadrže dosadašnje plave korice koje važe i prema europskim standardima. Iako idejno rješenje nove putovnicu još nije poznato, za sada se razmišlja o mogućnosti dizajna stranica s utisnutim predjelima i znamenitostima Srbije, poput hrama svetog Save, Kalemegdanske tvrđave ili dunavskih pejzaža. 
Nove osobne iskaznice izgledat će poput kreditnih kartica, a izrađivat će se s čipom ili bez čipa, o čemu će odlučivati građani, dok će cijena dokumenta i u jednom i u drugom slučaju biti ista. Na novoj, plastificiranoj osobnoj iskaznici dimenzija 54 puta 86,6 milimetara bit će plavi tonovi, s prednjom stranom u gornjem lijevom kutu bit će grb Srbije i neutralni zaštitni motiv. Svi državljani Srbije stariji od 16 godina morat će imati nove osobne iskaznice do kraja srpnja 2011. godine, a zakon predviđa da se osobe koje se odijevaju u skladu s vjerskim ili nacionalnim običajima mogu fotografirati za osobnu iskaznicu s kapom ili maramom. Dokumenta će biti u koloru, ali različitih boja, radi lakšeg raspoznavanja. Podaci u novim dokumentima, za razliku od sadašnjih, bit će pisani kako se pišu na materinjem jeziku građana.
Osobitu novinu pri zamjeni dokumenata predstavljat će nove zdravstvene knjižice. One će, također, imati čip koji će sadržati podatke o krvnoj grupi, povijesti bolesti pacijenta, kao i reagiranju na određene lijekove. U slučajevima nesreća, kada ozlijeđeni nisu u stanju govoriti, ekipe Hitne pomoći moći će adekvatno pomoći nastradalom, jer će imati sve njegove podatke. Ministarstvo zdravlja intenzivno razmišlja o uključivanju u proces promjene zdravstvenih knjižica, pa će se vjerojatno to i ostvariti u sljedećih deset godina.
 Elektroničko pohranjivanje svih osobnih podataka u mini čip arhivu i njezina ugradnja u moderno i jednostavno dizajnirane korice budućnost je svakog građanina »globalnog sela« i neodoljivo podsjeća na program »Velikog brata« koji u svakom trenutku zna gdje ste i što radite.                          g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika