Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gla­zbe­no is­ku­stvo ko­je je pružilo užitak

U subotičkoj Sinagogi 5. rujna održao se koncert Budapest Klezmer Banda. Koncert se održao u sklopu manifestacije Dan Grada, a poklopio se i s Danom židovske kulture koji se obilježava u cijelom svijetu. Organizatori ove manifestacije bili su udruga »Shalom« iz Subotice i Skupština općine Subotica.
    Klezmer je stil vesele židovske glazbe baziran na plesnoj glazbi, koji je nastao u ranom dvadesetom stoljeću. Specifičan je ponajviše za istočnoeuropske prostore, a svoju popularnost je iznova doživio sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
    Sedmočlanu postavu Budapest Klezmer Banda činili su profesionalni glazbenici predvođeni idejnim tvorcem i aranžerom Ferencom Jávorijem. Zvuk skupine činili su: glasovir, bubanj, električni kontrabas, violina, harmonika, trombon i klarinet. Koncert je imao dva dijela sa stankom od dvadeset minuta. Prvi dio je poslužio kao zagrijavanje i prezentiranje ove interesantne glazbe, dok je drugi dio prikazao puno skladateljsko i izvođačko umijeće ovih glazbenika. Skladbe koje su izvodili bile su uglavnom instrumentalne, a tek u ponekim moglo se čuti i nešto od vokalnog izražavanja.
    Na momente živost klezmer glazbe uspjela je animirati publiku, koja je, podržavajući ritam pljeskanjem, težila doprinijeti kvalitetnom stupnju komunikacije s duhom ponuđene sadržine. Tijekom koncerta moglo se osjetiti veliko performativno iskustvo ovog ansambla, koji u svojoj biografiji potpisuje glazbu za više kazališnih predstava i jedan balet. Svoju poetiku proveli su i kroz različite glazbene žanrove poput bluesa (klezmer blues), dixie jazza, i tanga. Dotične glazbene izazove i eksperimente znalački su demonstrirali u drugom dijelu koncerta.
    Mnogobrojni posjetitelji imali su priliku upoznati se s ovakvom vrstom glazbe, a oni koji je od prije poznaju, unaprijediti svoje znanje. U svakom slučaju, ovakvo glazbeno iskustvo pružilo je užitak i jednima i drugima. Prostor Sinagoge podario je veličanstvenost tim trenucima, jer je udomio ljepotu glazbe u svojoj arhitektonskoj specifičnosti. Ovakav umjetnički spoj, svojim nesvakidašnjim prizorom, bio je nalik putovanju kroz vrijeme, kreirajući tako jedinstveni doživ-ljaj suvremenosti i povijesti židovske kulture.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika