Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O hrvatskom odjelu u Gimnaziji i »bunjevačkom govoru« u školama

O temi pokretanja gimnazijskog odjela na hrvatskom jeziku bilo je riječi i na tiskovnoj konferenciji koju je prošloga četvrtka 30.  kolovoza, sazvao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Dopredsjednik stranke Dujo Runje je tom prigodom rekao kako će u prvom odjelu na hrvatskom u gimnazijskom razredu biti najmanje 14 učenika. On je naveo i da je Gimnaziji predana neophodna dokumentacija, koju će škola dalje proslijediti Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje i kulturu. »Iako su prošli svi rokovi, nadamo se da će imati razumijevanja i da ćemo naći pravo rješenje, te već od 1. rujna započeti obrazovanje na hrvatskom jeziku u Gimnaziji«, rekao je Runje.
On je istaknuo i kako postoje neriješena pitanja koja se tiču prostornog kapaciteta Gimnazije, te da je s tim u svezi od subotičkog biskupa Ivana Penzeša zatraženo da se u okviru katoličkih institucija osigura jedna prostorija, kako ne bi došlo do kašnjenja s početkom nastave. 
Na novinarsko pitanje u svezi zaključka Školskog odbora Gimnazije, čiji je sastanak bio održan u srijedu 29. kolovoza, da ne postoje tehnički preduvjeti za formiranje odjela na hrvatskom, Runje je odgovorio da razgovori koji su vođeni i danas, uvjeravaju stranku da će zapreke biti otklonjene. 
Inače, na konferenciji je također ukazano i na informaciju o davanju suglasnosti Nacionalnog prosvjetnog vijeća na Plan i program predmeta »bunjevački govor s elementima nacionalne kulture«. U tom kontekstu predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je podsjetio na stajalište krovnog tijela hrvatske manjine koje provedbu takve inicijative smatra otvorenim pokušajem razbijanja korpusa hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Vojvodini. 
Komentirajući spomenutu odluku Nacionalnog prosvjetnog savjeta, Dujo Runje je rekao kako je time napravljena velika šteta struci i hrvatskoj zajednici, te dodao da će se DSHV boriti protiv uvođenja bunjevačkog govora u škole, kao samostalnog predmeta, na svim razinama vlasti i pred svim domaćim i inozemnim institucijama.                                                                                  g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika