Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za sada u prostorijama druge škole

Glavna vijest prošlotjednog broja našeg lista bila je ona o »povijesnom trenutku« u srednjoškolskom obrazovanju, odnosno da 14-ero učenika, koliko ih se prijavilo, treba od 1. rujna krenuti u novoformirani odjel na hrvatskom nastavnom jeziku u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici. Kako se ova inicijativa Hrvatskog nacionalnog vijeća – koja je za Hrvate značila početak usustavljivanja srednjoškolskog obrazovanja na materinjem jeziku – nakon prvotnog neuspjeha, krenula rješavati neposredno pred početak školske godine, tako su i prvi gimnazijski dani spomenutih učenika protekli uz poteškoće. Naime, učenici jesu prošle subote krenuli u školu, ali ne u hrvatski odjel, već privremeno u odjele na srpskom jeziku u Gimnaziji, odnosno u drugim srednjim školama u koje su prvotno upisani. 
Prema riječima predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Branka Horvata, istoga dana (1. rujna) stiglo je službeno rješenje Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu za otvorenje ovog odjela. Međutim, u međuvremenu su se javili problemi osiguravanja prostora za odvijanje nastave ovoga odjela u Gimnaziji, a u pokrajinskim tijelima uprave se, kako nam je objasnio Horvat, čekalo na konačan popis nastavnog kadra koji će izvoditi nastavu.
KADROVSKA I INA PITANJA: »Nakon što se za pohađanje hrvatskog gimnazijskog odjela prijavilo 14 učenika, prošloga tjedna obavljeni su razgovori s pokrajinskim tajnikom za obrazovanje i kulturu Zoltánom Jegesom i ravnateljem gimnazije ‘Svetozar Marković’ Slobodanom Čampragom. Dog-ovor je bio da s naše strane osiguramo što je moguće više profesora koji će predavati u hrvatskom gimnazijskom odjelu. Mislili smo ostaviti prostor i za profesore koje bi predložio ravnatelj Gimnazije da predaju u hrvatskom odjelu, ali smo naknadno uvjetovani da osiguramo cjelokupan potreban nastavni kadar. Danas, u utorak 4. rujna, riješili smo sva kadrovska pitanja i na temelju našeg prijedloga ravnatelj Gimnazije će formirati profesorski tim koji će predavati u hrvatskom odjelu«, rekao je Branko Horvat u izjavi za naš list. 
»Udžbenici večeras (4. rujna; prim. aut.) stižu iz Zagreba, tako da je i taj problem riješen. Do osiguranja prostora za nastavu u Gimnaziji, učenici hrvatskog odjela će sljedećih mjesec-dva nastavu pohađati u mađarskoj Filološkoj gimnaziji ‘Dezső Kosztolányi’. Adaptacija prostora u Gimnaziji ‘Svetozar Marković’ za hrvatski odjel je, prema najavama, trebala početi jučer, a renoviranje tog prostora financira Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu«, dodao je Horvat.
Odgovore na aktualna pitanja vezana za (ne)funkcioniranje hrvatskog odjela u Gimnaziji, potražili smo i od ravnatelja škole Slobodana Čampraga, koji, međutim, nije bio voljan dati izjavu za naš list.
MIŠLJENJE RODITELJA: Pre-ma onomu što smo mogli saznati od učenika i njihovih roditelja, učenici hrvatskog odjela su se u srijedu 5. rujna, trebali »sresti« u klupama mađarske Filološke gimnazije ‘Dezső Kosztolányi’, međutim i na to će se, prema našim posljednjim saznanjima, čekati do ponedjeljka 10. rujna, do kad će sve ići »po starom«. 
Majka jedne od učenica prijavljene za hrvatski gimnazijski odjel, Vesna Biljanski,  optimistična je po pitanju budućnosti funkcioniranja odjela. »Sve se nekako odigrava u hodu, sukladno početku školske godine, i mi se nadamo da će sve biti riješeno na najbolji mogući način. Mislim da je ovo jedan korak naprijed i da djeca ovako imaju bolju perspektivu ukoliko budu željela kasnije studirati u Republici Hrvatskoj. Što se tiče izvođenja nastave u mađarskoj Filološkoj gimnaziji, mislim da to neće biti loše, jer sam kao prosvjetna djelatnica upoznata s time da je to jedna od opremljenijih ako ne i najopremljenija škola u Subotici«, kaže Biljanski. 
Iako postoje određene poteškoće, i Nada Sudarević, majka jedne od učenica, smatra kako je inicijativa za formiranje hrvatskog gim-nazijskog odjela prigoda koju su ovdašnji Hrvati trebali iskoristiti. »Trudimo se zadržati entuzijazam s kojim se krenulo u realizaciju ove inicijative. Smatram da ovo nije došlo kasno i u posljednji moment, jer je školovanje na hrvatskom počelo još prije šest godina i bilo je normalno za očekivati da će se formalne stvari vezane za pitanje srednjoškolskog obrazovanja jednoga dana morati riješiti. U tom smislu, smatram kako bi trebali postojati i svi osnovnoškolski odjeli na hrvatskom, a ne samo do šestog. Žao mi je što to nije uradila sama država, već je tehničko organiziranje ovako jednog složenog procesa prepustila našoj nacionalnoj manjini, koja ponekad nema dovoljno kapaciteta za ovako velike stvari«, kaže Antonijina majka.               
 
       Pišu: Davor Bašić Palković i Zvonko Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika