Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pripreme za izbore

Na sjednici Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održanoj 4. rujna u sjedištu stranke, jednoglasno je odlučeno da se pokrene inicijativa za otvorenjem putničkoga željezničkoga prometa na relaciji Subotica-Vinkovci. U skladu s time Hrvatskoj željeznici i JP »Željeznice Srbije« upućena su pisma u kojima se ukazuje na značaj ove  željezničke relacije, kako za Hrvate u Vojvodini tako i za hrvatske državljane srpske nacionalnosti koji su se naselili u Bačkoj. Smatrajući da bi ova linija bila ekonomski isplativa i pridonijela daljnjoj normalizaciji odnosa između dviju zemalja i razvijanju dobrosusjedskih odnosa, DSHV očekuje da se pokraj teretnog uskoro uspostavi i putnički promet na ovoj relaciji.
Osim toga na sjednici su vijećnici upoznati s proteklim aktivnostima stranke glede ponovnog uspostavljanja nastave u subotičkoj gimnaziji na hrvatskom jeziku. Predsjednik stranke Petar Kuntić istaknuo je kako je, »premda to nije njihova glavna zadaća, stranka odigrala ključnu ulogu u povijesnim događanjima formiranja gimnazijskog odjela s hrvatskim nastavnim jezikom«. Kuntić je posebno istaknuo ulogu aktivista i članova stranke na upoznavanju roditelja s mogućnošću školovanja na hrvatskom jeziku, kao i pozitivnu ulogu koalicijskih partnera Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke u postizanju ovoga cilja. On je dodao da je na ovome zadatku stranka radila skupa s Hrvatskim nacionalnim vijećem. 
Predsjednik subotičke podružnice Martin Bačić kazao je kako se točno nakon 50 godina ponovno pokreće gimnazija na hrvatskom  jeziku te je podsjetio na činjenicu da za dvije godine prva generacija prvaša završava osnovnoškolsko obrazovanje na hrvatskom jeziku i da će sljedeće godine biti potrebno puno ranije upoznati djecu i roditelje, i to ne samo u Subotici, s mogućnošću školovanja na hrvatskom jeziku. Bačić je predložio i da se uputi pomoć učenicima prije svega glede financiranja autobusnih karata i slično.
Nakon što su Dujo Runje i Josip Gabrić obrazložili  potrebu za vlastitim prostorom, odnosno zgradom s internatom za srednjoškolsko obrazovanje, kao što to već imaju i druge nacionalne manjine, vijećnici su i usvojili takav zaključak.
U povodu zaključka sa sjednice Nacionalnog prosvjetnog savjeta, kojim se tzv. bunjevački govor uvodi u nastavu kao izborni predmet, nakon kraće rasprave u kojoj je istaknuto da se ovakvim odlukama stvara nova »nacija« političkim odlukama, Vijeće je donijelo odluku da se za sljedeću sjednicu Vijeća pripremi tekst Deklaracije o ovome pitanju, koja će, budući da prosvjedi na domaćoj razini nisu urodili plodom, biti upućena međunarodnoj javnosti i institucijama. 
Vijećnici su u daljnjem radu odlučili da se Skupština mladeži DSHV-a održi posljednjeg vikenda u listopadu, a započele su pripreme i za izbore na svim razinama, počevši od izbora u samoj stranci, preko lokalnih, do pokrajinskih izbora.  
U povodu osvojene zlatne medalje u skoku u vis u finalu Svjetskoga prvenstva u Osaki, Vijeće DSHV-a je uputilo Blanki Vlašić i njenoj obitelji čestitku u kojoj su »kao dio hrvatskoga naroda« izrazili »osobitu radost zbog posebnoga uspjeha kojima je hrvatski sport podignut na višu razinu«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika