Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Život bo­ja

Stjepan Juriša, slikar, rođen je 1959. godine u selu Zvonimirovac u Slavoniji. Sada živi i radi u malom mjestu pokraj Osijeka, u Josipovcu. Nije akademski slikar, a slikati je počeo još kao dijete.
    Aktivno slika već 30 godina, član je mnogih udruga u Hrvatskoj. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih kolonija u inozemstvu kao i u zemlji. Ove godine je po prvi puta bio na međunarodnoj Likovnoj koloniji  »Bunarić«, kraj Subotice.
POSLIJE ZANATA, UMJETNOST: »Slikanjem se bavim još od osnovne škole, naime, moj profesor me poslije osnovne škole htio poslati u neku umjetničku školu da učim slikanje. No, moj otac je na to rekao, da je to u redu, ali što ću jesti? Tako me je poslao na zanat. To mi je prva struka. Drugu struku sam izabrao sam, a to su ekonomija i matematika«, kaže Stjepan Juriša. Dodao je kako voli slikanje, umjetnost, te kako vodi i rado pokazuje ljudima svoja djela. Voli i pokazivati način na koji radi, jer je dugi niz godina radio i stvarao svoj izraz, ono po čemu će on biti osobit, razvio je kolorit na svoj način. Sve što je radio dugi niz godina, sve što je, kako je sam rekao »proučavao«, sve se može pokazati drugima i to on i radi s puno ljubavi. Poznat je u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj…
TRENUTAK INSPIRACIJE: »Rijetko kada umjetnik rano sazrijeva, zato smatram da bez više zanata bilo koji umjetnik nije dovoljno dobar, jer dok ne sazrije u umjetnosti, mora se još nečime baviti u životu«, rekao je Stjepan Juriša. Voli raditi s mladima i drago mu je kada vidi da mlade ljude njegov način rada privlači. Kako nam je ispričao, voli slikati sve, no najradije slika cvijeće, mrtvu prirodu, razne slavonske motive i, naravno, ravnicu. Svega po malo. Nema nešto određeno, nego ga zanima bjelina platna i na neki poseban način privlači, te slika ono što u tom trenutku osjeti kao inspiraciju. Tehnika ulja je njegov odabir, to najviše voli, a kako je i sam rekao, tehniku ulja je dugo, oko 10 godina istraživao, i pronašao je sebe u toj tehnici. Često puta radi i sa suhim pastelom i pastelom u prahu. Do sada je imao pet samostalnih izložbi. U planu je šesta samostalna izložba koja bi trebala biti u Zagrebu. Pokraj ove izložbe u planu je i izrada monografije. Za kraj Stjepan Juriša je rekao: »Ima nešto što je interesantno! U svakom slikaru, u svakom čovjeku ima neki naboj, koji je jedinstven i sam umjetnik mora otvoriti tu svoju svjetlost kako bi boje živjele«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika