Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Europska nadanja

Već nakon ždrijeba za posljednje kolo kvalifikacija za plasman u novu sezonu Champions leaguea, te drugog pretkola Uefa cupa, znalo se da hrvatski predstavnici neće imati nimalo lagan posao. Jer trolist njemačkog Werdera, talijanske Sampdorije i turskog Galatasaraya zbilja nije usrećio Dinamo, Hajduk i Slaven Belupo.
DINAMO: Nakon prvih devedeset minuta u Bremenu i minimalnog poraza (1-2), Zagrepčani imaju vrlo aktivan rezultat i u trenutačno najviše šansi za potencijalni prolazak dalje, tj. u najelitnije klupsko nogometno natjecanje na svijetu. Champions league. Napose, poslije prvog poluvremena na gostovanju u Njemačkoj, momčad trenera Ivankovića vodila je 1-0, pogotkom pridošlice Balabana, i izvrsno parirala favoriziranim domaćinima. Trenutak slabosti na početku drugog dijela koštao je »modre« izjednačujućeg gola, a pred sam kraj susreta još jedna lopta je odsjela u mreži solidnog vratara Kocha. Pa ipak, unatoč svemu, minimalna pobjeda na domaćoj travi Maksimira (1-0) vodi hrvatskoga prvaka među 32 najbolje momčadi Europe, a što poslije svega viđenoga i nije baš nemoguće. Pogotovu na dupke punom zagrebačkom stadionu.
HAJDUK: Susret sezone za splitske »Bile« nije prošao po željenoj zamisli trenera Pudara. Hajduk je izgubio minimalnim rezultatom (0-1), u utakmici u kojoj je u prvom dijelu imao nekoliko izglednih prilika i čak tri vratnice, ali je ipak na koncu posustao i primio neočekivani pogodak, koji se pokazao i odlučujućim za cijeli tijek susreta. Domaći nogometaši su gorjeli od želje za pobjedom, trudili se, ali jednostavno nije išlo više od nekoliko ozbiljnijih ugrožavanja izvrsnoga talijanskoga vratara. »Bila« momčad nesumnjivo ima potencijal, ali on je još uvijek rezultatski daleko od nada navijača. Baš kao što se čini i daljnji ostanak u Europi ove sezone. No, tko zna. Možda će se dogoditi i nogometno čudo u Genovi, da Hajduk dostigne veliku prednost Sampdorije.
SLAVEN BELUPO: I prije početka svih triju susreta hrvatskih predstavnika na euro borilištima, Koprivničancima su davane najmanje šanse za prolazak u sljedeću rundu. Renomirani protivnik i višestruki prvak Turske pokazao se objektivno za klasu jačim rivalom i to dokazao već u prvom susretu zabivši čak dva pogotka u gostima (1-2). Iako je Slaven počeo odlično, čak poveo u 16. minuti, Turci su prvo anulirali prednost domaćina, a potom i još jednim pogotkom osigurali miran san pred uzvrat na svom terenu. 
EURO REZIME: Opća je ocjena, kada se analiziraju sva tri nastupa hrvatskih predstavnika u prvim susretima završnih kvalifikacijskih euro ispita, kako svima nedostaje toliko potrebnog iskustva igranja velikih mečeva. Jer, danak ranih ispadanja već u prvim fazama bilo kojega europskoga natjecanja, izuzetno je velik. Nogomet na velikoj sceni počiva, osim na kvaliteti i fizičkoj spremnosti, u velikoj mjeri i na velikom iskustvu igrača na terenu. Tri velike stvari čine jednu veliku momčad, sposobnu odoljeti izazovima koji je očekuju u svakom susretu, neovisno o protivniku na drugoj strani terena. Hajduk ima momčad u stvaranju, Slaven Belupo je ipak momčad sredine HNL-e, ali zato Dinamo ima stvorenu momčad u koju je uloženo (i dovedeno) mnogo novih imena s raznih strana svijeta. To bi trebalo biti to potrebno iskustvo pred uzvratni susret protiv Werdera u Zagrebu. Iskustvo koje bi donijelo željeni cilj cijele sezone. Plasman u Champoions league.                                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika