Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Visoka temperatura pobijedila tenis

Subotičanka Dunja Antunović, studentica u Chicagu (SAD), bila je članica mađarske tenis reprezentacije na nedavno završenoj Univerzijadi u Bangkoku. Nažalost, zbog povišene temperature, umjesto na sportskom terenu, više je vremena provela u bolesničkoj postelji. Svoje dojmove s najvećeg svjetskog studentskog sportskog događaja  podijelila je, ekskluzivno, s našim čitateljima. 
4Kako je uopće došlo do Vašega  nastupa na upravo završenoj Univerzijadi u Bangkoku?
Dobila sam poziv e-mailom od vođe mađarske teniske ekipe, u kojem mi je priopćena  mogućnost sudjelovanja na Univerzijadi. Ja sam naravno prihvatila poziv... 
4Kakav je bio smještaj, hrana, transport do borilišta?
Bili smo smješteni u studentskom domu Thammasat University u Bangkoku. Tu se nalazi i nekoliko sportskih centara, jedna tržnica i kantina. Ima raznovrsne hrane, trudili su se i nama Europljanima izaći u susret. Uvijek se nađe neka piletina, ali i jela s morskim plodovima, od priloga riža, pomfrit i juha. Sve u svemu, veoma sam bila zadovoljna hranom. 
Svaka sportska ekipa je imala jednu tzv. attache osobu koja nam je rješavala sve, znači našoj je tenis ekipi osiguravala prijevoz do terena, trudila se rezervirati practice court (teren za trening), saznavala je kada tko igra, i gdje je moguće špananje reketa. Ljudi koji su pomagali sportašima su uglavnom studenti iz Bangkoka i pričaju engleski, tako da smo se mogli lako sporazumijevati. Kad god smo imali neko pitanje, uvijek su nam bili na raspolaganju. Od trenutka kada nam je sletio zrakoplov odmah su nas njih osmero sačekali u usmjerili prema našem prtljagu, pa poslije prema autobusu koji nas je doveo u Athlete Village (Sportsko selo).
4Možete li nam predočiti dojam svečanoga otvorenja studentske »olimpijade«?
Ceremonija otvorenja je bila, jednom riječju, neopisiva.  Toga 11. kolovoza je bio kraljičin rođendan tako da smo ovom ceremonijom ujedno slavili i veliki nacionalni dan. Princ Thailanda je svečano otvorio Univerzijadu, a potom je uslijedio predivan program. 
4Koja je bila jačina teniskoga turnira i tko je od poznatijih imena nastupao?
Turnir je puno jači nego što sam očekivala. Sve nositeljice kod djevojaka imaju WTA ranking. Druga nositeljica je bila Eva Hrdinova koja je, primjerice, osvojila Palić Open. U igri parova prve su nositeljice bile  igračice rangirane na 8. i 10. mjestu WTA rang liste
4Kakva je  bila podloga na kojoj se igralo?
Tvrda. Nešto brža nego podloga na kojoj sam navikla igrati u Americi, ali u suštini mi je bila OK.
4S obzirom na Vašu neočekivanu bolest i povišenu temperaturu, što ste uspeli odigrati?
Nažalost singl sam morala predati. Kako je prvo kolo mješovitih parova bilo na programu sljedećeg dana, to sam uspjela odigrati. Borisz Tatar i ja smo dobili susret parova protiv predstavnika Ugande 6-0 6-0.  Nažalost, poslije meča mi se pogoršalo stanje i sljedeća 3 dana sam morala ležati u postelji, pa smo drugo kolo morali predati.
4U takvim okolnostima što ste uspjeli vidjeti izuzev tenisa?
S obzirom da sam 6 dana ležala u postelji (izuzev onog popodneva kad sam igrala) nisam uspjela puno vidjeti od ostalih sportskih događanja. Otišla sam na vaterpolo utakmicu i to je, nažalost, bilo to. 
4Tko je  bio najpoznatiji sportaš na Univerzijadi?
Po mom mišljenju najpoznatija je sportašica mađarska plivačica Agnes Kovacs, koja je 2000. u Sydneyu osvojila zlatnu medalju. Ali bilo je mnogo drugih  poznatih, jer je u više sportova sudjelovalo nekoliko  svjetskih i europskih prvaka.
4Kakvi su Vaši planovi poslije povratka?
Prvo i prvo, željela bih ojačati, jer me je ova temperatura totalno iscrpila, pa ću se pokušati  pripremiti za Palić Open koji počinje 24. kolovoza. Za Chicago se vraćam 1. rujna i krećem intenzivno s treninzima. Koncem sljedećeg mjeseca već igram All-American tournament, koji je jedan od najznačajnijih pojedinačnih  turnira na fakultetskom nivou i ovo mi je prvi put da sam se uspjela kvalificirati.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika