Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Harry Potter

Sve je počelo prije nepunih deset godina, kada je objavljena prva knjiga inspirirana životom i dogodovštinama malog čarobnjaka Harryja Pottera. Kao što to često biva, isprva je malo tko vjerovao u rukopis nepoznate književnice J. K. Rowling (pravim imenom Joanne), i nakon brojnih odbijanja njezina prvijenca, od strane »vidovitih« nakladnika, na koncu je odvažni Bloomsbury odlučio pokušati svijetu prodati nesvakidašnju priču o borbi dobra i zla, viđenu očima okultne mladosti. Odlučio, pokušao i uspio. Jer, prethodnih šest knjiga o Harry Potteru prodano je u nevjerojatnih 325 milijuna primjeraka tiskanih na 65 svjetskih jezika, a svaki pojedinačni naslov bio je apsolutni lider svih lista prodavanosti. Stoga ne čudi što je posljednji, sedmi nastavak (Harry Potter i Relikvije smrti) zabilježio novi rekord od čak 8,3 milijuna prodanih kopija u samo 24 sata od trenutka početka službene prodaje, a autorica hit serijala dječje knjige nad knjigama postala službeno druga najbogatija žena u svijetu show buisinessa s 1.000.000.000 $ zarade (prva je još uvijek neprikosnovena Oprah Winfrey).
Evo što o knjizi (knjigama) fenomenu današnjice kaže jedna njezina čitateljica:
Mihaela Džeba, učenica osmog razreda iz Sombora, prvi put je pročitala drugi dio Harryja Pottera sa svojih deset godina. Kako tada u knjižnici nije mogla nabaviti prvi dio  knjige »Harry Potter i Dvorana tajni«, drugi nastavak ostao joj je u sjećanju kao najomiljenija knjiga o Harryju, iako ih je pročitala sve po dva puta, a neke i tri puta. 
Na pitanje što joj se posebno svidjelo i što ju je posebno privuklo da čita knjige o Harryju Potteru, odgovara kako joj se sviđa izmišljeni magijski svijet, potpuno suprotan od realnog, a također i magijska stvorenja, različita od onih stvarnih koja nas okružuju, odnosno, stvorenja različita od nas samih. 
JUNACI: Kako omiljenih junaka ima više, Mihaela je izdvojila nekoliko super likova. Fred i George Wesley, gotovo su identični blizanci, a drugi ih zbog toga stalno miješaju. Njih su dvojica u šestom razredu otvorili radnju s bombonima i raznim magijskim stvarima za pravljene vatrometa i raznih drugih šala. Pri otvaranju radnje pomogao im je sam Harrz uz pomoć osvojenog blaga u tročarobnjačkom turniru. Rubels Hagrid, poludžin je i čuvar Hogwardskog dvorišta, koji čitatelja zna zasmijati jer izostavlja slogove kada priča. Hermiona Grenger, Ron i Nevil Longbotom, najbolji su Harryjevi prijatelji. Hermiona, hodajuća enciklopedija, štreberica je koja sve zna i koja ima ljubimca mačka Kručkensa. Ron, brat blizanaca, Harryjev je najbolji prijatelj i dobro igra šah. On također ima ljubimca, prvo štakora koji se zove Skobers, a kasnije, u nekom drugom nastavku, njegova ljubimica je sova. I Harry ima ljubimicu sovu, koja se zove Hedviga. Nevil je treći Harryjev prijatelj, a njegov ljubimac je žabac. Sam Harry dobar je u magijskom sportu kvidiču, on nema svoju obitelj jer mu je roditelje ubio negativac Lord Voldemort. Lord želi ubiti i Harryja, ali to mu ne uspijeva. Harry ima samo kuma, međutim, on umire u petom dijelu. Najmoćniji čarobnjak je ravnatelj škole Dambldort, prethodno je bio zatvorenik u Askabanu, magijskom zatvoru. 
UŽIVANJE U ČITANJU: »Uvijek se uživim u potpunosti i upravo zbog toga imam potrebu knjigu o Harryju pročitati u jednom dahu, ali zbog nedostatka slobodnog vremena čitam na raspustu«, kaže naša sugovornica. Uvijek se uživi u stvarnost ovih likova, njihova školska pravila i magijske napitke.
ČITANJE BOLJE OD FILMA: Kako kaže Mihaela, uvijek je bolje pročitati knjigu nego pogledati film, jer u knjizi ima mnogo više detalja nego u filmu gdje se puno toga izostavi. Naravno, i gledanje filma je lijep doživljaj.                           
 
Pišu:  Marijana Tucakov i Dražen Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika