Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Lebdeći globus
 
Nevjerojatno brzi razvitak tehnologije promijenio je i neka tradicionalna nastavna pomagala. Tako i proizvođači globusa ulažu nevjerojatnu maštovitost pri izradi novih primjeraka. Pravi primjer је globus koji lebdi u zraku. Umjesto da je kugla nataknuta na osnu žicu oko koje se inače vrti, ovdje je primjenom elektromagnetne indukcije postignuto levitiranje. Tijekom prvoga namještanja, Zemljinu kuglu trebate malo pomjerati sve dok jaka sila ne zadrži globus kada se ovaj nađe na pravom mjestu. Poslije toga ostaje lebdjeti, а može se i rotirati. Dojam је zadivljujući, jer se kugla sasvim slobodno vrti oko svoje osi, upravo poput planeta koji predstavlja.
 
Grafika na vodu: novi »Radeon«
 
Za sve entuzijaste gladne performansi tajvanski Asus je pripremio grafičku karticu koja se temelji na čipu Radeon HD2900XT.
Kartica je opremljena novom generacijom poz­natog Asusovog vodenog hlađenja Aqua Tank, sada s debljim toplovodnim cijevima i većim vodenim spremnikom. Djelotvorno hlađenje snižava radnu temperaturu GPU-a i memoriju za deset stupnjeva, što ostavlja mjesta za overclocking. Kroz cijeli sustav je ugrađen i praktični alarm koji se oglašava kad hlađen­je ne radi kako bi trebalo, ili razina tekućine nije dostatna. Asus hvali jednostavnu ugradnju i održavanje kao i aplikaciju GamerOSD, koja bi trebala omogućiti brzo i bezbolno podizanje radnih taktova. Ostale karakteristike su već poznate za kartice temeljene na Radeonu HD2900XT - 512MB DDR3.
Uz karticu dolazi i puno dodatne opreme, pokraj svih potrebnih i nepotrebnih kablova, Asus uz ovaj vodeno hlađeni model isporuču­je i igre S.T.A.L.K.E.R., RACE THE WTGC i kupon za Valveov Black Box (Half Life 2: Episode Two, Team Fortress 2 i Portal).
 
Gigabajti u džepu
 
Lako ih montirate na kompjutor, ne otvarajući kućište. Možete ih staviti pod pazuho i odnijeti do bilo kog drugog kompjutora i tako na najlakši način prenijeti ogromnu količinu podataka
Običan korisnik računala nema ideju gdje se unutar magične kutije (kućišta računala) nalaze zapamćeni svi oni programi, igre, slike i glazba koje svakodnevno koristi­mo. Svi podaci koje imamo na računalu zapamćeni su na poseb­nom hard­verskom ele­mentu koji se zove hard disk (na hrvatskom: čvrsti disk).
Vanjski ili eksterni hard diskovi su karakteristični po tome što ih prije svega možete vidjeti – ne nalaze se u kućištu kompjutora već imaju svoje zasebno (najčešće aluminijsko).
Koje su prednosti: Ovdje se odmah vidi i njihova dobra strana – moguće ih je vrlo lako montirati na kom­pjutor, ne otvarajući kućište. Druga dobra strana je što hard disk možete staviti pod pazuho i odnijeti do bilo kojeg drugog kompjutora i tako na najlakši način prenijeti ogromnu količinu podataka.
Koje su mane: I mane je vrlo lako uočiti - a to je što su ovakvi diskovi znatno sporiji od unutarnjih, jer su često ograničeni brzinom veze USB 2.0 porta kojom su najčešće privezani za računalo.
Koje su vrste: Postoje dvije vrste prenosnih hard diskova o kojima je ovdje riječ. To su tvornički prijenosni hard diskovi, proizvedeni u cjelini »kao takvi« i aluminijska kućišta za hard diskove u koja možete stavi­ti disk brzine i kapaciteta po želji (u biti – radi se o istoj stvari, samo što je u prvom slučaju proizvođač izabrao umjesto vas i stavio hard disk unutar kućišta – pogodno za one koji se s tehnikom baš nikako ne mogu snaći).
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika