Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potvrđen međunarodni karakter kolonije

Oko pedeset umjetnika od kojih 22 iz inozemstva, ugostio je ovogodišnji, 11. saziv Međunarodne likovne kolonije »Bunarić«, koja se tradicionalno održava u okviru žetvenih svečanosti »Dužijanca«. Na koloniji su ove godine sudjelovali umjetnici iz osam zemalja – Rusije, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, BiH, Rumunjske, Hrvatske, te iz Srbije, koju su osim slikara iz HKC »Bunjevačko kolo« i drugih subotičkih udruga, predstavljali likovni umjetnici iz Leskovca, Užica, Beograda, Srijemske Mitrovice, Novog Sada i Sombora. 
Tijekom četiri dana, od 15. do 18. kolovoza, osim u sjedištu kolonije – na salašu Paje Đuraševića – slikari su imala prigodu stvarati i na obližnjem marijanskom svetištu Bunarić te pokraj jezera Palić. 
POVEZIVANJE NADAHNU-ĆEM: Prigodom otvorenja, sudionike kolonije, te brojne goste i okupljene pozdravio je predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat, a koloniju je otvorio predsjednik HNV-a Branko Horvat. Govoreći o povezanosti nadahnuća i stvaralaštva, on je naveo kako ova kolonija svojim ambijentom i ozračjem posebno obogaćuje okupljene umjetnike. »Dok otvaram ovogodišnju koloniju želim upravo to, da se uzajamnim druženjem u radu obogaćujete i nadahnućem povezujete. Ljepota stvaranja, ljepota prirode i vaš unutarnji svijet ljepote doći će do izražaja u djelima koja stvarate«, rekao je Branko Horvat.  
IZLOŽBA RADOVA: Kolonija je zatvorena u subotu, kada je u njezinom središtu bila priređena izložba radova nastalih na ovogodišnjem sazivu. Zatvarajući koloniju ravnatelj NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić istaknuo je kako se osim očuvanja nacionalne kulture Hrvata, velika važnost kolonije iskazuje i u njezinom međunarodnom obilježju. 
»Ono što stvaramo i radimo moramo pokazati drugima, ono što dugi rade moramo sami vidjeti i tek tada kada se usporedimo možemo vidjeti gdje je naše mjesto u zajednici naroda ili manjinskih zajednica koje nas okružuju. Bitno je istaknuti da se kolonija održava u okviru ‚Dužijance‘, jedne velike manifestacije, i čini mi se prigodnim još jednom pozvati sve hrvatske institucije, da uložimo puno napora, znanja i pameti u to da Dužijancu zadržimo onakvom kakva ona jest, da zadržimo njezino hrvatsko obilježje, jer bojim se da ćemo, u vremenima koja dolaze, biti na nekakvim ispitima i kušnjama na kojima ćemo morati pokazati tko smo, što smo i koliko možemo«, rekao je ovom prigodom Perušić. On je također uručio fotomonografiju »Dužijanca« akademskom slikaru iz Tuzle Fuadu Kasumoviću čija se slika s motivima ove žetvene svečanosti nalazi u ovoj knjizi.
U prigodnom umjetničkom programu koji je priređen u okviru otvorenja i zatvaranja  kolonije nastupili su mladi folklorci i tamburaši HKC »Bunjevačko kolo«, vokalna solistica Antonija Piuković, flautistica Noemi Toth, te recitatori Marko Stantić i Ivan Kovač.
Organizatori ove likovne kolonije su Likovni odjel HKC Bunjevačko kolo i Organizacijski odbor »Du‍žijance 2007.«.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika