Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fina obrada drveta

U obitelji Bašić stolarski se obrt prenosi se decenijima, s pokoljenja na pokoljenje. Djed Petar, otac Stipana Bašića, prvi je započeo profesionalno se baviti poslovima oko drveta, a danas i njegovi unuci Marin i Tomislav nastavljaju obiteljsku tradiciju, radeći skupa sa svojim ocem u tvrtki »Stolarija Bašić«.
4Kojim se sve poslovima bavi »Stolarija Bašić«? 
S obzirom da je u pitanju stolarski obrt bavimo se svim poslovima u svezi prerade drva, te izradom interijera i stolarskim radovima  u građevinarstvu.
4Urađeni poslovi najbolja su reklama za buduće poslovne angažmane. Što biste mogli izdvojiti iz već završenih poslova?
Puno toga je urađeno za sve protekle godine koliko smo u ovom poslu, ali vjerojatno najupečatljivije urađeni poslovi su, prije svih, velika ulazna vrata u katedralu sv. Terezije Avilske u Subotici (nova vrata urađena poslije 164 godine op. a ) u  kojoj smo još uradili i svetohranište, te Ante pendij za nedavnu Dužijancu. Također, uradili smo i ulazna vrata za crkvu u Aleksandrovu, potom svetohranište i reljefnu sliku hodočašća u kapelici na Bunariću.
4Što još spada u poslovni asortiman ponude Vaše stolarske tvrtke?
U biti radimo sve što ima veze s drvetom i njegovom stolarskom obradom, konkretno trudimo se uvijek izići u susret naručitelju posla. Izrađujemo i namještaj po mjeri, vrata i prozore, police, ekskluzivnu ambalažu za vino i ostale proizvode od drveta, opet ovisno o zahtjevu stranke.
4Koliko vremena je, primjerice, potrebno za izradu jednih masivnih drvenih  vrata i koje se sve drvoprerađivačke radnje obavljaju tijekom procesa njihove izrade?
Od trenutka narudžbe do montiranja potrebno je otprilike tjedan dana. Glede samoga proizvodnoga procesa prvo se radi rezanje prema potrebitim dimenzijama, potom slijedi blanjanje (ravnanje), šmirglanje (putem stroja ili ručno, ovisi o dijelu koji se tretira), slijedi sastavljanje izrađenih dijelova, lakiranje i, na koncu, montaža.
4Radite li još uvijek u proizvodnom procesu ili samo nadgledate tijek radova?
Još uvijek sam aktivan u svim dijelovima proizvodnog procesa i skupa sa svojim sinovima radim sve do finalizacije naručenoga posla. Bilo da je u pitanju blanjanje ili lakiranje. No, drago mi je što se u potpunosti mogu osloniti na Marina i Tomislava (sinovi), jer oni mogu primiti i dovršiti svaki posao i bez moje asistencije.
4Jeste li ušli u neki od kreditnih programa za proširivanje obujma proizvodnje?
Dobio sam određena financijska sredstva u vidu povoljnih kredita od strane Fonda za razvoj Općine Subotica, namijenjenih razvoju malih gospodarstvenika. Zbog povećanja obujma posla i veće potražnje, bit ćemo primorani proširivati se u budućnosti.
4Na koncu, što je važno za jednog dobrog stolara i koje su osobine koje bi on trebao posjedovati?
Prije svega mora postojati ljubav prema poslu koji se obavlja, ali i smisao za estetiku. Uz sve to mora se posjedovati i određeni stupanj strpljivosti, te preciznosti osobito kod izrade onih finijih, manjih detalja. Na sreću, razvojem modernih strojeva više nije fizička snaga toliko neophodna, kao nekada...
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika