Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Posavsko kolo 2007.«

U organizaciji Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, na području Općine Odžak održana je tradicionalna manifestacija koja se održava u povodu blagdana Velike Gospe. »Posavsko kolo 2007.«. Programu obilježavanja, koji traje nekoliko dana, sadrži brojne kulturne, sportske i gospodarske događaje. Organiziraju se izložbe slika, promocije knjiga, kulenijada, koncerti klasične i zabavne glazbe, te kao središnji događaj – međunarodna smotra kulturno-umjetničkih društava. Namjera je manifestacije  velikom broju stranih i domaćih gostiju, koji u to doba godine borave na ovim prostorima, predstaviti bar jedan dio kulturne baštine. 
POLOŽAJ OPĆINE: Općina Odžak nalazi se na trokutu koji s istoka zatvara najniži dio toka rijeke Bosne, sa sjevera rijeke Save, a s jugozapada i zapada planina Vučijak. Sjeverna granica odžačke općine poklapa se s državnom granicom BiH i Republike Hrvatske. O aktivnosti i važnosti ovoga kraja svjedoči podatak da su posjede u ovom dijelu Posavine imali svi vladari srednjovjekovne bosanske države. 
   Područje Odžaka je pretežno ravničarsko, samo djelomično u svom zapadnom dijelu blago je nabrano obroncima Vučijaka. Najuzvišenija točka općine je Kadar, 204 m nad morem. To je najsjeverniji vis Vučijaka, koji se svom silinom ispriječio rijeci Savi i uspio je sabiti u tjesnac pod sobom. S Kadra se za vedrih dana vidi cijela Posavina i pola Slavonije. 
   Na području Brodsko-posavske županije tijekom godine održava se nekoliko tradicionalnih manifestacija kako od kulturnog značenja, tako i od značenja za turističku promociju općina i Županije. 
BREŽANI NA »POSAVSKOM KOLU 2007.«: Dugi niz godina, 15. kolovoza Katolička crkva diljem svijeta slavi ponajveću marijansku svetkovinu Veliku Gospu ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Ova svetkovina tradicionalno se slavi i na prostorima odžačke općine, a na temeljima tradicije iznikla je i manifestacija »Posavsko kolo«. Centralno događanje manifestacije »Posavsko kolo 2007.«  je smotra folklora održana na trgu ispred odžačke crkve u poslijepodnevnim satima. U mimohodu, koji je prethodio scenskim nastupima, dugu povorku sačinjavalo je osamnaest folklornih skupina iz cijele BiH, Hrvatske i Srbije. Nastupala su Društva iz: Odžaka, Bačkog Brega, Budrovaca, Boće, Travnika, Zagreba, Subotice, Domaljevca, Brčkog, Siska i mnogih drugih mjesta. Smotra folklora, koja je uslijedila nakon svečanog mimohoda, još je jednom pokazala bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji, arhaične, tradicijske oblike igre, glazbe i običaja, dokazujući tako kako nas upravo ta raznolikost kulturne baštine ne dijeli, nego zbližava i povezuje.
Ove godine svojim sudjelovanjem ovu je manifestaciju uljepšao i HKUD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, koji se predstavio koreografijom u trajanju od petnaest minuta. Četrdesetak članova ovoga društva, predvođenih predsjednikom Stipanom Katačićem u srijedu je krenulo put Odžaka. Članovi HKUD svih generacija, prikazali su stari šokački običaj »Bereški svatovi«. Među njima nalaze se oni stariji, koji se sjećaju »kako je to prije bilo«, do onih najmlađih, koji na ovaj način pridonose očuvanju šokačkih običaja i njegovanju tradicije.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika