Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stvarati novi humanizam

Na slavlju Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu Gospe Sinjske sudjelovala je i skupina hodočasnika iz Slavonije i Vojvodine. Uz potporu vukovarskoga ureda Hrvatske matice iseljenika, organizator – Udruga bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj – pozvala je na hodočašće i predstavnike hrvatskih udruga iz Vojvodine. Na put su od Vojvođana pošli predstavnici HKUPD »Dukat« iz Vajske-Bođana, HKPD »Mostonga« iz Bača, KPZH »Šokadija« iz Sonte, HKPD »Stanislav Preprek« iz Novog Sada, HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, HKPD »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena i HKPD »Matija Gubec« iz Rume. 
Autobus sa Slavoncima i Vojvođanima dospio je nadomak Sinja u srijedu 15. kolovoza u ranim jutarnjim satima.  Kako  je kolona vozila na prilazu ovoj, za taj dan slobodno možemo napisati crkvi na otvorenom,  bila dulja od 10 kilometara, spora vožnja je putnicima omogućila  pogled na brojne skupine hodočasnika, koji su već od rana jutra zakrčili sve prilaze središtu ovoga alkarskoga grada, najvećega marijanskoga svetišta južnoga dijela Hrvatske. Zelene površine gradskoga parka bile su zaposjednute mladim bajkerima, koji su, očito, ovdje probdjeli noć. Autobus je produljio vožnju do obližnjega naselja Brnaze, gdje je u restoranu »Glorija« predviđeno malo osvježenje i oblačenje u narodno ruho poneseno sa sobom. Još jedna kratka vožnja autobusom, sad u suprotnom smjeru, dovela je ovu skupinu hodočasnika u središte Sinja, u neposrednu blizinu svetišta Gospe Sinjske, gdje je i održano misno slavlje. 
TRADICIONALNA PROCE-SIJA I SVETA MISA: Glavno slavlje je započelo tradicionalnom procesijom, tijekom koje se Gospina slika pronosi oko Sinja. Ove je godine ispred Gospine slike hodao splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.  U procesiji su  sudjelovali mnogi hodočasnici iz Hrvatske i inozemstva, koji su se došli pokloniti Majci Božjoj u nadi da će pomoći i njima, onako kako je po predaji pomogla Sinjanima u presudnim trenucima obrane od osmanlijskih osvajača 1715. godine. Članovi hrvatskih udruga iz Vojvodine u procesiji su sudjelovali obučeni u narodna ruha svojega mjesta. Veliku  pozornost plijenili su svojim atraktivnim izgledom, jer rijetko se može vidjeti jedno pokraj drugog šokačko ruho iz Sonte, Vajske i Bača, bunjevačko ruho iz Male Bosne i srijemsko iz Novog Slankamena i Rume. 
U procesiji su hodali odmah iza barjaktara, a tijekom svete mise imali su svoje mjesto među uzvanicima iz svijeta politike i kulture. Dar, sliku Gospe autorice Đurđine Vidaković – Hadnađ, urađenu slamarskom tehnikom, oltaru su prinijeli, obučeni u šokačko narodno ruho,  Stanka i Stjepan Čoban iz Bača. Misno slavlje na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je msgr. Barišić, a suslavili su brojni biskupi, gvardijani provincijali i fratri. U nadahnutoj propovijedi nadbiskup je dotaknuo niz problema koje uzrokuje čovjekova svjesna zloća, a uz ostalo, naglasio je kako živimo u vremenu poremećenih kriterija dobra i zla, istine i laži, u vremenu kad opće dobro nestaje pred privatnim interesima. Msgr. Barišić je na koncu propovijedi pozvao sve vjernike, kojih je, po procjeni znalaca, na trgu i okolnim ulicama bilo oko 100.000, na stvaranje novog humanizma gradnjom od vrtića do saborskih klupa. 
S DOMAĆINIMA: Poslije mise gostima iz Slavonije i Vojvodine ručak u restoranu »Glorija« u Brnazama priredio je gradonačelnik Trilja Joza Sarač, a zbog njegovih brojnih obveza domaćin je bio njegov izaslanik, djelatnik gradske uprave Momčilo Balajić.  
»Izuzetno mi je drago da smo danas ugostili skupinu vojvođanskih Hrvata, za koje znam što su u ratnim godinama proživjeli, a iz medija mi je poznato i da oni danas imaju niz udruga s nacionalnim predznakom i da puno rade na očuvanju svojega kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Naša vlast bi trebala pokrenuti edukaciju među mlađim naraštajima i predočiti im činjenicu da u svojem najbližem okruženju imamo Hrvate koji su puno pridonijeli hrvatskom biću. Uz sve uvažavanje Srbije kao nama susjedne države, moramo uvažavati i Hrvate koji tamo žive, ali isto tako moramo ulagati i trud i određena sredstva za potporu tim ljudima koji su, kako vidim uspjeli sačuvati nacionalno i kulturološko biće, a svi znamo koliko je za njih bilo teško uopće i opstati na onim prostorima. Vjerujem da Hrvatska to prepoznaje i da će u budućnosti pružati daleko veću potporu nego danas« – kaže za »Hrvatsku riječ« Momčilo Balajić. 
Četvrtak, 16. kolovoza, malena ekspedicija je provela na gradskoj plaži u Biogradu,  a po povratku u Vinkovce najzadovoljniji je bio predsjednik Udruge bačkih Hrvata u RH Zdenko Bundić. »Drago mi je da se ovih sedam udruga iz Vojvodine odazvalo pozivu i poslalo svoje predstavnike, žao mi je što ostale nisu. Kako ste i sami vidjeli, iako je bilo naporno, druženje je bilo na jako visokoj razini. Hvala domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu, znam da je pokraj onako brojnih obveza jako teško posvetiti pozornost samo jednoj skupini«, kaže za »Hrvatsku riječ« Bundić.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika