Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pred­sto­ji Fe­sti­val bu­nje­vačkih pi­sa­ma

U Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra 24. rujna s početkom u 20 sati održat će se IV. Festival bunjevač-kih pisama.

Vin­ko­vačke je­se­ni

Ovogodišnje XXXIX. Vinkovačke jeseni održat će se od 10. do 19. rujna. U sklopu ove manifestacije Hrvatska matica iseljenika pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije organizira nekoliko manifestacija. Izložba »Umjetnost u tehnici slame«, umjetničkih djela sekcije slamarki HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta bit će otvorena 10. rujna s početkom u 18 sati u zgradi Vinkovačkih. jeseni, dok će 11. rujna, također s početkom u 18 sati u prostorijama Ogranka matice hrvatske Vinkovci bit održano »Predstavljanje Hrvatske matice iseljenika javnosti Vukovarsko-srijemske županije«. Na Trgu Vinkovačkih jeseni 11. rujna s početkom u 21 sat održat će se »Večer Srijema« na kojoj će raskoš i bogatstvo folklora i očuvanja tradicije Hrvata iz Srijema pokazati nekoliko srijemskih folklornih skupina.

Zvon­ko Bog­dan go­sto­vao u Va­raždi­nu

Na tradicionalnom Špancirfestu, manifestaciji koja se održava na javnom, uličnom prostoru grada Varaždina, prošloga tjedna gostovao je i Zvonko Bogdan s tamburašima negdašnjeg sastava Janike Balaža. Uz brojne salve aplauza i oduševljenje nazočne publike, Zvonko Bogdan je održao koncert poslije puno godina u tom lijepom baroknom gradu.

Za­vršena Ko­lo­ni­ja književ­ni­ka u Ka­njiži

U Kanjiži je 1. rujna svečano otvorena 52. Kolonija književnika. U Narodnom parku položeni su vijenci na spomenik Kolonije, a sudionike i goste Kolonije pozdravili su književnici Milovan Miković i József Bogdán. Uslijedilo je svečano otvaranje Kolonije u vijećnici Gradske kuće. Okupljene pisce i publiku pozdravili su predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Kanjiža Károly Puskás, predsjednik organizacijskog odbora Kolonije Zoltán Kanyó, Milovan Miković i predsjednik Saveza književnika Mađarske Márton Halász. Sljedećeg dana književnici su posjetili škole u Kanjiži, gdje su održali izvanredne časove književnosti, a navečer je u vijećnici Gradske kuće koncert održao sastav A Prima Vista, koji je uglazbio stihove Bálinta Balassia. Trećeg dana Kolonije književnici su također posjetili škole, poslije podne čitali su stihove publici na javnom prostoru, u ulici Jovana Jovanovića Zmaja, a navečer su se svojim stihovima predstavili publici u vijećnici Gradske kuće. Kolonija književnika je zatvorena 4. rujna nakon održanog savjetovanja čija je tema bila »Jedna noga u Europi, druga na Balkanu, a srce…?«.

Ve­li­ko pri­zna­nje re­da­te­lju Kr­sti Pa­piću

Na održanom 28. Svjetskom filmskom festivalu u Montrealu, hrvatskom redatelju Krsti Papiću uručen je 3. rujna »Grand prix American« za cjelokupni autorski opus i doprinos filmskoj umjetnosti. Nakon Martina Scorsesea, Manoela De Oliveire, Nikite Mihalkova, Luca Bessona i drugih, Papić je prvi redatelj ne samo ih Hrvatske, nego s cijelog područja srednje Europe koji dobiva ovo veliko priznanje. Na festivalu u Montrealu prikazani su Papićevi filmovi »Lisice«, »Izbavitelj«, »Život sa stricem« i »Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja«.

Spo­men na Anu Ga­bri­je­lu Šabić

Na spomen slavlje u povodu 4. obljetnice smrti i 54. obljetnice rođenja dr. Ana Gabrijele Šabić, a na poziv dr. Josipa Baričevića, u Zagrebu su se 4. rujna okupili njeni prijatelji, bliski suradnici i predstavnici više institucija s kojima je ona surađivala. Kratak zemaljski život dr. Ane Gabrijele Šabić, Tavankućanke i Zagrepčanke, urodio je velikim znanstvenim plodovima koji su još uvijek premalo poznati njenom zavičaju. Iz zavičaja su na ovom spomen-druženju bili prisutni preč. Franjo Ivanković, tajnik Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, Katarina Čeliković, ravnateljica Hrvatske čitaonice, Grgo Kujundžić u ime Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, mr. Ervin Čeliković u ime katoličkog mjesečnika »Zvonik« i Hrvatskog društva za pomoć učenicima »Bela Gabrić«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika