Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Galerija »Dr. Vinko Perčić« u novom ruhu
 
Nakon više mjeseci pod skelama i zaštitnim prekrivačem, fasada Zavičajne galerije »Dr. Vinko Perčić« prošloga je petka osvanula u novom sjaju. Kako saznajemo od ravnatelja galerije Spartaka Dulića, ličilačkim poslovima završen je tekući popravak održavanja fasade, dok se za iduću godinu planira adaptacija interijera galerije. 
Glede programa, nakon izložbe »Subcontinental Cab« koju je Zavičajna galerija realizirala u suradnji s novosadskim Muzejom suvremene umjetnosti Vojvodine, ravnatelj za 7. rujna najavljuje otvorenje izložbe hrvatskog umjetnika Borisa Cvjetanovića. Riječ je o umjetniku koji je među ostalim predstavljao Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 2003. godine, a koji će se subotičkoj publici predstaviti izložbom fotografija pod nazivom »City«, koje se bave temom grada. 
D. B. P.
 
Prvi povijesno-informatički kamp 
na hrvatskom jeziku
 
U organizaciji Hrvatske čitaonice, u srijedu 29. kolovoza s radom počinje prvi povijesno-informatički kamp na hrvatskom jeziku. Kamp traje četiri dana, do subote 1. rujna. U okviru programa kampa obrađivat će se povijesna tema dolaska Hrvata u ove krajeve, te će se moći dobiti osnovne pouke rada na računalu. Prvoga dana planiran je posjet franjevačkoj crkvi i samostanu. Nakon toga polaznici bi trebali posjetiti ZOO vrt na Paliću, kao i tamošnji ogranak Gradske knjižnice. Zainteresirani učenici mogu se prijaviti ravnateljici Hrvatske čitaonice Katarini Čeliković na broj telefona 064 211 31 86. Ove godine kamp je besplatan.   
J. K.
 
Natjecanje kulinara
 
Turistička organizacija Općine i Javno poduzeće »Palić Ludaš« i ove će godine obilježiti kraj sezone tako što će u subotu 25. kolovoza na Muškom štrandu organizirati »Kup pobjednika 2007« u kuhanju riblje čorbe. Kulinari koji budu pobjednici ovog natjecanja, plasirat će se na prvenstvo Vojvodine u kategoriji riblji paprikaš/riblja čorba, koje će se održati u Novom Sadu.
 
Festival radijskih i televizijskih novinara
 
Međunarodni festival radijskih i televizijskih novinara »Europress-Travel Fest« održat će se u Subotici od 7. do 9. rujna. U službenoj konkurenciji sudjeluju radijske i televizijske emisije sa sadržajem vezanim za putovanja i turizam. U okviru programa ovoga festivala održava se i poseban festival radijskih i televizijskih reklama s istom temom. 
 
Ličenje vrtića na Prozivki
 
Zaposleni iz triju ekspozitura ProCredit Banke u Subotici organiziraju u subotu 25. kolovoza, akciju ličenja pročelja vrtića »Sanda Marjanović« na Prozivki. Ujedno, pozivaju sve zainteresirane sugrađane da im se pridruže i daju svoj doprinos ljepšoj i uređenijoj Subotici, kao i ljepšem odrastanju naših najmlađih sugrađana u susjedstvu gdje ProCredit banka posluje. Sav materijal će biti osiguran.
 
Proštenje u svetištu Majke Božje 
na Bunariću, 22. do 26. kolovoza
 
Kako je najavljeno, trodnevnica, kao priprava za Bunarićko proštenje, započela je u srijedu 22. kolovoza kada je u 19 sati održana krunica s propovijedi, dok je u četvrtak 23. kolovoza održan Marijanski Akathistos. Danas, 24. kolovoza u 19 sati bit će propovijed i pobožnost križnoga puta.
Sutra (u subotu 25. kolovoza) navečer u 19 sati počinje svečano bdijenje. Sastoji se od: službe pokore, službe svjetla i svete mise. Bdijenje predvodi nadbiskup Minhenski kardinal Friedrich Wetter, nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar, biskup subotički mons. dr. Ivan Penzeš, katedralni župnik mons. Stjepan Beretić i rektor svetišta mons. dr. Andrija Kopilović.  
U nedjelju 26. kolovoza bit će dvojezična misa u 7 sati u kapeli,  koju predvode oci franjevci. 
U 8 sati je biskupska misa na mađarskom jeziku koju predvodi subotički biskup mons. dr. Ivan Penzeš, a propovijeda direktor Radio Marije Mađarske dr. Károly Szederkenyi. 
U 10 sati je biskupska misa na hrvatskom jeziku koju predvodi nadbiskup minhenski kardinal Friedrich Wetter, uz koncelebraciju nadbiskupa beogradskog mons. Stanislava Hočevara, subotičkog biskupa mons. dr. Ivana Penzeša i svećenika grada Subotica.
U 16 sati je dvojezična sveta misa za bolesnike i spomen pokojnih bunarićkih hodočasnika. 
Autobusna linija od katedrale do Bunarića osigurana je i u subotu i u nedjelju. 
Parkiralište za osobna vozila je prva njiva desno od ulaza na Bunarić. 
J. K.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika