Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvije vreće smeća za Trklju

Posljednjih mjesec dana u Subotici su organizirana dva prosvjedna skupa. Oba su bila u vezi s divljim deponijem u Keru. Nakon okupljanja ispred deponija, početkom mjeseca, Kerčani i tajnica Udruge izbjeg-lih i prognanih Verica Grgurović prošlog su se četvrtka sastali ispred Direkcije za izgradnju Općine.
Sa sobom su ponijeli dvije vreće smeća i predali ih direktoru ovog javnog poduzeća Draganu Trklji. Na taj su način, kažu, željeli pokazati kako je živjeti u blizini deponija. Na skupu je bilo nazočno dvadesetak Kerčana, a da ne bi došlo do nemilih scena, dva policajca su iz daljine pratila razvoj događaja. Oni su zamolili pojedine građane da se sklone sa ceste kako ne bi došlo do zastoja u prometu. 
Pojedini stanovnici Mjesne zajednice Ker bili su ogorčeni zbog nezainteresiranosti ostalih mještana za ovaj problem. »Ljut sam na susjede, prije svega«, kaže jedan od sudionika prosvjeda. »Umjesto da su došli s nama, oni sjede na terasi, gledaju deponij i piju kavu«.
SASTANAK U DIREKCIJI: Mnogi Subo-tičani su s nevjericom gledali okupljene. Osobito im je za oko zapao transparent na kojem je pisalo »Bermudski trougao. Nestalo 90.000 kvadratnih metara u Direkciji za razgradnju Subotice« (toliko iznosi površina parcele na kojoj je nastao divlji deponij, prim. aut.). Novinarima su se obratili predsjednik Savjeta MZ Ker Milan Matić i spomenuta Verica Grgurović. Još jednom su izrazili negodovanje zbog odnosa mjerodavnih prema problemu divljeg deponija »Đar«. Uslijedio je nenajavljeni ulazak u Direkciju. 
Direktor JP»Direkcija za izgradnju« Dragan Trklja ipak je odlučio primiti Matića i Grgurovićevu, koja je 2. kolovoza protiv ovog poduzeća podnijela prijavu Specijalnom sudu. Na sastanku, koji je trajao 15 minuta, predočen je problem, a u isto je vrijeme izraženo nezadovoljstvo, jer Udruga, iako ima potrebnu dokumentaciju, nije u mogućnosti graditi stanove na spornoj parceli u Keru.
TVRDNJE NAKON SASTANKA: »Dogo-vorili smo se da deponij bude uklonjen i da se čeka završetak istrage Okružnog i Specijalnog suda, tužiteljstva i javnih pravobranitelja. Gospodin Trklja tvrdi kako on ni u čemu nije pogriješio«, priopćila je nakon sastanka tajnica Udruge izbjeglih i prognanih Verica Grgurović. Tom prigodom je pokazala ZK uložak, koji svjedoči o tome da je zemljište u vlasništvu države. Sudeći po njezinom izlaganju ispred prostorije u kojoj je održan sastanak, politika je »umiješala prste«.
»Politika nema veze s ovim, gospodine Trklja. Iza Udruge, kao i iza gospodina Matića, stoje građani Subotice. Nemojte miješati politiku u ovu priču«, poručila je.
»Slažem se s vama. Upravo zbog toga vam preporučujem da ne miješate politiku«, uzvratio je Trklja. On navodi da sporazum, potpisan 17. svibnja prošle godine, nije do kraja poštovan od strane pojedinih tvrtki koje su bile zadužene za donošenje šuta kako bi parcela bila izravnana.
»Pravno pitanje u vezi s ovim predmetom je nešto sasvim drugo. Treba pronaći odgovor na pitanje tko treba položiti račune u vezi sa parcelom i zaštititi svoj pravni interes. Direkcija se nije, niti će se ikad miješati. To je stvar pravosudnih tijela«, objašnjava direktor Direkcije Dragan Trklja.
Rješenjem Trgovačkog suda od prije pet godina utvrđeno je kako je parcela imovina tvrtke »Integral Holding« i da je prenesena u Fond za razvoj. Međutim, referent je zaturio dokumentaciju, što znači da imovina nije preuzeta od strane Fonda.
»To što Republički fond za izgradnju i obnovu zemlje nije proveo sudsku odluku, za nas ne znači ništa. Ne možemo biti okrivljeni zbog nečije pogreške«, naglašava Trklja.
UREĐENJE IMOVINSKO-PRAVNIH ODNOSA: Nakon sastanka u Direkciji, uslijedio je posjet predsjedniku Općine i predavanje peticije s 400 potpisa stanovnika Kera. Predsjednik Općine Géza Kucsera nije bio raspoložen za predstavnike sedme sile.
»Rekao sam, bez novinara«, dva puta je ponovio iz svog kabineta.
Nakon sastanka, Kucsera je obećao da će se zalagati za rješavanje ovog problema. Tajnica Udruge izbjeglih i prognanih najavila je osnivanje Udruge za zaštitu građana, kako je istaknula, da ne bi dolazilo do sličnih malverzacija.
Ono što slijedi je uređenje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon toga, vlasnik parcele moći će graditi ono što je zacrtano detaljnim regulacijskim planom. Ostaje da se vidi koliko su prosvjedi i sastanci urodili plodom. Ono što je sigurno jest da stanovnici Kera u svom susjedstvu, osim Bolnice i Kolijevke, i dalje imaju divlji deponij.                                              
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika