Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slamarstvo oduševilo mlade iz svih krajeva svijeta

Među predstavnicima Srbije na 21. svjetskom skupu izviđača (World Scout Jamboree), koji je od 27. srpnja do 8. kolovoza održan u Hylands Parku u Chelmsfordu (Essex) u Engleskoj, bila je i Jozefina Skenderović, nastavnica fizike u subotičkoj OŠ »Ivan Milutinović« i voditeljica slamarske sekcije HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. 
Na ovom, svjetski najvećem okupljanju izviđača iz cijelog svijeta koji se svake četiri godine održava na drugom mjestu, ona je držala slamarsku radionicu (workshop with straw), jednu od ukupno jedanaest kojima je predstavljena zemlja Srbija.  
Inače, na Svjetskom skupu izviđača i to u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica osnutka izviđačkog pokreta,  bilo je 40.000 sudionika iz čak 148 zemalja. Skup su otvorili kraljičin muž vojvoda od Kenta i princ Willy.
»Radionica slamarstva održavala se u jednom od šatora u okviru programa World Villages. Trajala je svakoga dana od 10 do 16 sati. U jednom dijelu prostora bile su izložene slike nastale u tehnici slame, iz fundusa HKPD ‘Matija Gubec’, a u drugom su dijelu djeca imala prigodu sjesti te za maksimalno pola sata, budući da su imali opsežan program, pokušati nešto napraviti od slame. Pravili su prstenje, naruk-vice, anđelčiće kao ukrase za božićni bor, čestitke… Čekalo se u redu ispred šatora, a bilo je posjetitelja iz cijelog svijeta. Najdiscipliniraniji i najmarljiviji bili su mladi iz Japana, dok su se po zainteresiranosti istaknule dvije Ruskinje koje su na radionicu došle dva puta kako bi u tehnici slame naučile napraviti ružu«, priča Jozefina Skenderović, koja se izviđačima pridružila još 1982. godine.
Inače, iz Srbije je u Chelmsfordu boravilo 180 sudionika, a uz radionicu slamarstva zemlja je predstavljena radionicama pisanja vlastitih imena ćirilicom, folklornog plesa, šaranja uskršnjih jaja, starih hajdučkih igara, izrade svirala od vrbovog pruća, te prezentacijom pravoslavlja. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika