Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tamburaši oduševili publiku

Pred ljubiteljima tamburaške glazbe, koji su do posljednjeg mjesta ispunili Dom kulture u Tavankutu, 5. rujna je svoj prvi koncert održao Tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Matija Gubec«. Koncert je bio događaj koji je sadržavao spoj umjetnosti i tradicije, mladosti i ljepote, kao rezultat marljivog rada i nesebičnog darivanja najiskrenijih ljudskih emocija drugima.

TRADICIONALNA I AKTUALNA TAMBURAŠKA GLAZBA: Prije nego li što su se začuli prvi zvuci tamburaša, publici je predstavljen Stipan Jaramazović koji je pripremao orkestar, nakon čega je Tamburaški orkestar otpočeo glazbeni program s nekoliko instrumentala. Uslijedio je nastup vokalnog soliste Borisa Godara koji se predstavio  interpretacijama poznatih hitova Zvonka Bogdana, a pjevao je i pjesme iz repertoara čuvenog primaša iz Amerike Džeri Grčevića, nakon čega su tamburaši pokazali kako su i dobri zabavljači, a ne samo svirači za potrebe folklora, izvedbom pjesama »Sve je ona meni«, »Uzalud vam trud svirači«, »Tamburaši pokraj Dunava«, »Od dvora do dvora« i »Joj Ano joj Anice«. Kao gost Tamburaškog orkestra nastupila je Marija Jaramazović koja je otpjevala nekoliko pjesama s Festivala bunjevačkih pisama, a potom i pjesme s dalmatinskim prizvukom »Žuto lišće ljubavi«, »Srce vuče južnom kraju« i »Dok palme njišu grane«. Na koncu programa Tamburaški orkestar je odsvirao još nekoliko pjesama, a nakon svake pjesme publika ih je burno nagrađivala aplauzom, kao i tijekom trajanja cijelog koncerta.
PRIPREMA ORKESTRA: Stipan Jaramazović je prije dvije godine počeo raditi s ovim orkestrom na poziv HKPD-a »Matija Gubec« i održani koncert jedan je od rezultata tog rada. »Prvi moj zadatak bio je pripremiti orkestar za potrebe folklora u okviru društva. Kada smo pripremili sve za potrebe folklornih priredbi, javilo se pitanje što dalje i tako smo počeli raditi ovaj zabavni dio. Malo po malo, nakupilo se dosta materijala, pa smo odlučili pred publikom prezentirati taj glazbeni materijal. Članovi Tamburaškog orkestra bili su raspoloženi raditi ovaj program koji su večeras predstavili publici. Orkestar broji devet članova. Na jednoj probi sedmično orkestar vježba sa mnom, a na drugoj probi uvježbavaju ono što sam im pokazao i što smo se dogovorili«, rekao je Stipan Jaramazović nakon koncerta.
MLADI TAMBURAŠI: »Za naše društvo ovaj koncert je od velikog značaja, jer nitko  godinama  nije stvorio jedan kvalitetan mlad orkestar u okviru društva ‘Matija Gubec’ koji može ponuditi kompletan repertoar od klasične, preko tradicionalne, pa do suvremene tamburaške glazbe. Ovo je bio prvi nastup ovog Tamburaškog orkestra u Tavankutu, a njihovu kvalitetu potvrđuje i prva nagrada koju je kao primaš dobio Zoran Galfi na prvom Tamburaškom međunarodnom festivalu u Buševcu u Republici Hrvatskoj, a i kompletan orkestar je bio vidno zapažen«, rekao je Ladislav Suknović i istakao svoje zadovoljstvo zbog brojnosti publike na koncertu.
IMA LI RAZUMIJEVANJA: Predsjednik HKPD »Matija Gubec« Branko Horvat, također vidno zadovoljan nakon uspjelog koncerta, napomenuo je kako se uloženim trudom može napravit čudo, čak i s malo uloženih financija. »Ipak se bojim da smo na kraju snaga. Poslije ovoga uspješnog koncerta srce nam je puno i zadovoljstvo je vidljivo, jer su se napori ipak opredmetili ove večeri. Mislim da ovakvom prezentacijom našeg društva doprinosimo ukupnom naporu za očuvanjem kulturne baštine bunjevačkih Hrvata. Smatram kako je u proteklom periodu društvo ‘Matija Gubec’ dalo velik doprinos u očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Bačkoj. Trenutno smo u situaciji da moramo sebi postaviti pitanje hoćemo li moći nastaviti s radom, jer razumijevanja nema, kako od strane matične, tako ni od strane domicilne države«, rekao je Branko Horvat i naglasio kako i pokrajaktualnih financijskih nedaća, društvu »Matija Gubec« predstoji nastup na XXXIX. Vinkovačkim jesenima, gdje će nastupiti folklorni odjel društva, kao i Tamburaški orkestar, dok će slamarke imati svoju izložbu radova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika