Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mobitel s projektorom
 
Tvrtka »Microvision«, koja proizvodi minijaturne laserske videoprojektore, potpisala je s »Motorolom« ugovor o razvitku integriranog pro­jektora. Detalji ugovora nisu poznati, ali za početak  »Motorolin« mobitel bit će integriran u »Mierovisionov« projektor PicoP i bit će korišten u demonstracijske svrhe. Prototip će imati ugrađen »Microvisionov« širokoukutni projektor razlučljivosti WVGA (854x480 piksela).
 
Stigao Adobe ColdFusion 8
 
»Adobe« je počeo pro­davati programsku opremu Adobe ColdFusion 8, nove verzije razvojnog alata za dinamične internetske stranice i internetske aplikacije. Nova verzija donosi više novosti, kao što su funkcije ColdFusion 8 Server Monitor, za slikanje uskih grla i ravnomjernije opterećenje rada poslužitelja, jednostavnije integriranje s drugim Adobeovim tehnologijama, poput Adobe Flex, PDF, Adobe Integrated Runtime (AIR), kao i proširena podrška za okvir .NET, operativni sustav Microsoft Windows Vista i rješenje JBoss. Dostupne su dvije verzije, Standard i Enterprise Edition.
 
Hotmail »gubi« mailove
 
Prema nekim istraživan­jima, mailovi s privitkom poslani s Hotmaila ili pre­ma Hotmailu ne stižu na odredište. Prema Hubmailu taj postotak iznosi nevjerojatnih 81 posto.
S jedne strane, »Microsoft« negira štednju bandwidtha na način da jednostavno ne isporučuje prevelike mailove, dok s se druge strane korisnici Hotmaila uporno žale na neobjašnjivo nestajanje mailova koji imaju privitak. Ispitivanje je urađeno na jednostavan način. Kreirano je 100 mailova s različitim privicima veličina od 6 K do 1,9 MB. Korištena su dva accaunta na Hotmailu i dva accaunta na drugim serverima. Mailovi su poslani između svih četiriju adresa. Ukoliko mail nije stigao tijekom 48 sati ili pak nije stigla poruka o pogrešci pri slanju maila, smatrano je da je mail nestao.
 
Laserski printeri štetni po zdravlje 
 
Prema analizi koju su obavili australski stručnjaci, značajan postotak kućnih i uredskih laserskih printera štetan je za zdravl­je. Od 62 printera koliko ih je testirano, kod 25 je otkriv­en toner koji emitira štetne čestice. U istraživanju su testirani Canon, Ricoh i Hewlett-Packard.
Lidija Moravska s kolega­ma sa Sveučilišta »Queensland University of Technology«, 17 od 62 printera klasificirala je kao kritične. Kod jednog od njih emitiranje štetnih čes­tica bilo je jednako onom kod zapaljene cigarete. Kod dvaju printera uoče­na je nešto manja, a kod njih šest niska količina štet­nih materija. Moravska je uočeno emi­tiranje opisala kao ozbiljnu prijetnju po zdravlje. Zbog malih dimenzija štetnih čestica, lako ih je udahnuti, pa one nalaze put do najdubljih dijelova pluća. Posljedice mogu varirti od male iritaci­je pa do kardiovaskularnih problema i raka.
 
USB osvježivač zraka
 
Kako su geekovi obično zaokupirani svojim računalom pa ne stignu posprijemiti ili se brinuti o sebi, USB osvježivač zraka idealan je za njih. Na uređaj se nakapa eterično ulje i aroma se osjeća u zraku. Zeleni osvježivač dolazi s mirisom peperminta, a ružičasti s okusom ruže. Dostupan je po cijeni od samo sedam dolara.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika