Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tamo gdje je »Kraljica Mira«

Dio vremena provedenog u Bosni i Hercegovini, članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u subotu 4. kolovoza, posvetili su odlasku u Međugorje. Kako je u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2007. održan XVIII. međunarodni molitveni susret mladih pod nazivom »Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas«, evo što se toga dana moglo vidjeti i proživjeti u Međugorju.
U subotu, svoja su svjedočanstva dali mladi iz nekoliko međunarodnih zajednica. Nuovi Orizzonti je zajednica koju je u Italiji utemeljila Chiara Amirante, kako bi mladima koji žive u tami donijela svjetlo. Zajednica danas ima kuće širom svijeta. Govorila je i sestra Elvira, osnivačica zajednice Cenacolo u kojoj mladi poslije dramatičnog iskustva droge nalaze novi život. Svjedočili su i mladi iz te zajednice koja ima kuće širom svijeta. Svoju školu evangelizacije »Sentinelle dell’mattino di Pasqua« predstavili su mladi iz Italije. Ova je škola evangelizacije proizašla iz zajednice »Jeunesse Lumiere« koju je osnovao o. Daniel-Ange u Francuskoj. Govorio je i Marino Restretto rodom iz Kolumbije. Studirao je glazbu i glumu u Hamburgu, zatim živio i radio u Kaliforniji. Vjeru je napustio u mladim godinama. Nakon što je s 47 godina bio kidnapiran od gerilaca i odveden u džunglu, doživio je mistično iskustvo Isusa i vratio se Bogu te postao laik-misionar koji obilazi svijet i budi pozaspalu vjeru kršćana. 
Večernju svetu misu predstavio je fra Miro Šego, fratar rođen u Međugorju. Koncelebriralo je 410 svećenika. Navečer je pred nekoliko desetaka tisuća ljudi zajednica Cenacolo izvela predstavu »Ne bojte se!«
Festival mladih u Međugorju jedan je od najvećih duhovno-kulturnih događaja u Hercegovini. Mladi iz cijeloga svijeta svojim nastupima i nazočnošću predstavljaju ljepotu života, suživota, razumijevanja i mira među ljudima. Svojim nastupima donose dio svoje kulture i posebnosti. Festival je duhovnog karaktera i kao takav dio je sličnih festivala u svijetu. Tijekom ovoga festivala u Međugorju vlada posebno ozračje koje privlači veliki broj ljudi. Festival je utemeljio pokojni fra Slavko Barbarić – svećenik, vizionar i neumorni borac za mir u svijetu.
I na kraju jedno pitanje: kako to da su mediji tako škrto popratili ovo događanje koje se nesumnjivo može nazvati najmeđunarodnijim i najbrojnijim skupom ne samo mladih u cijelom ovom dijelu svijeta? 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika