Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Inspirirana glazbom

Marita Topić iz Lemeša, završila je Srednju muzičku školu u Subotici, na teoretskom smjeru, a nakon toga i Učiteljski fakultet u Somboru. Pjevajući u MOH »Juventus Cantat«, s čijim je članovima puno putovala i slušala brojne dobre zborove, dobila je želju takvo što i sama predvoditi. Bila je još studentica kada je za pjevanje okupila prve djevojčice i to po ideji njezine kume Antonije Čote, za izvedbu božićnog igrokaza. Nakon toga počela je intenzivnije okupljati djevojčice koje su imala sluha za pjevanje, i tijekom 2001. godine s njima je radila godinu dana. 
»Točno se sjećam 2002. godine kada sam zbor prvi put prijavila na natjecanju Općinske smotre školskih zborova, iako tada još nisam radila u školi s njima. Pozvala sam i druge djevojčice na sate pjevanja, jer je zbor trebao nastupiti s dvadeset i pet djevojaka i bilo je malih poteškoća jer sve to nisu neke shvaćale ozbiljno i mnoge su s početka odustajale ili izostajale s vježbi pjevanja. Na koncu nastup je uspio i nakon prolaska zbora na Općinskoj smotri, uspješan je bio nastup i na Okružnoj smotri i na kraju smo na Republičkoj smotri školskih zborova osvojili prvo mjesto. Djeca su bila presretna, plakala su od sreće, a nitko se nije uspio načuditi uspjehu gotovo nepoznatog zbora«, prisjeća se voditeljica zbora Marita Topić. Nakon toga uspjeha priključile su se nove pjevačice, iako zbor nikad nije brojio mnogo članova, a to Mariti nije niti bio cilj, već je željela samo kvalitetu izvedbi. 
POSAO: Zapošljavanjem u osnovnoj školi u Lemešu i Aleksi Šantiću, Marita je preuzela vođenje školskih zborova i školskog orkestra, a pokraj toga utemeljila je djevojački zbor glazbenog društva »Musica Viva«, okupivši djevojke koje su prerasle sudjelovanje u školskom zboru. Marita vodi taj zbor koji broji od petnaest do dvadeset djevojaka, dobi od 12 do 19 godina. Zbor vodi potpuno volonterski, jer želi djeci razvijati talent pjevanja koji imaju, a većina roditelja nemaju mogućnosti voditi djecu na sate glazbe i u glazbenu školu. Ona je i sama, također, pjevala u školskom zboru u Lemešu, nakon toga u srednjoškolskom zboru u Subotici, a kao studentica počela je pjevati s MOH »Juventus Cantat«. Nekoliko je puta išla na prijamni ispit za Muzičku akademiju, ali se nije uspela upisati, poglavito zato što nije mogla pohađati pripreme koje organizira ta akademija. 
»Mnoga znanja iz područja glazbe mogu se dobiti pohađanjem kvalitetnih seminara koje kod nas organizira Vijeće amatera Vojvodine. Na međunarodnim festivalima se može puno naučiti i iskusiti, kao na i njihovim seminarima«, pojašnjava Marita Topić. Kao diplomski rad na Učiteljskom fakultetu pripremila je multimedijalni CD o Bachu, jer često proučava djela kompozitora i općenito povijest glazbe. Voli izučavati glazbu raznih krajeva, od aboridž-inske, preko indijske tradicionalne i duhovne glazbe, do mađarske i naše izvorne glazbe. 
NASTUPI: Marita je posredstvom MOH »Juventus Cantat« pjevala po brojnim festivalima u Europi, mnogo su nagrada osvajali, a nastupali su u Rimu, u Engleskoj, Švicarskoj i u Koreji i ta su joj putovanja pokazala, između ostalog, i iskustva afričkih, japanskih i ruskih zborova. 
»Zbor koji sada predvodim, ‘Musica Viva’, još nema dovoljno sredstva za sudjelovanje na tako dalekim mjestima, ali smo veoma zadovoljni dosadašnjim nastupima u Budimpešti, Osijeku i u Celju. Trudim se djevojke voditi što češće i što dalje jer u ovoj sredini u kojoj žive, na žalost, nemaju mogućnosti otići dalje od Subotice«, kaže Marita Topić. Nad zborom stalna je briga osigurati financije, a do sada su potporu dobili od Općine Sombor i od AP Vojvodine, te doprinose roditelja. U odabiru programa zbora vodi se računa o raznovrsnosti, pjesme se moraju sviđati djevojkama, jer inače će se obostrano mučiti tijekom vježbanja. Primjerice, današnjoj je mladeži zanimljivo čak pjevati bizantsku i ritmičnu renesansnu glazbu engleskih glazbenika, a na probama oni vježbaju i crnačku duhovnu glazbu koja vuče korijene iz Afrike, kao preteča džeza, roka i popa. Osim toga, obrađuju i pjesme izvođača novoga doba, poput Michaela Jacksona i Beatlesa. Neke članice zbora u slobodno vrijeme slušaju turbo-folk, dok druge Metalicu i Guns ‘n’ Roses, što ne utječe na sam sastav zbora.
U slobodno vrijeme Marita voli izići na piće s prijateljima, bitno joj je samo provoditi vrijeme na nešto konkretno i disciplinirano, stoga rijetko gleda svoj mali televizor. Marita svira glasovir, violončelo, gitaru, flautu i didgeridoo (didžeri-du).                                          g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika