Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oplemenjeni Kirbaj

Blagdan svetoga Lovre osobit je dan za Sonćane iz cijeloga svijeta. Gastarbajteri svoje godišnje odmore nastoje naštimati tako da im omoguće boravak u rodnom mjestu, a vidjeli smo u Sonti ovoga vikenda i veliki broj iseljenika, kako onih s drugih kontinenata, tako i bivših Sonćana koji su tijekom devedesetih iselili u Hrvatsku. 
Vidjeli smo na ulicama Sonte nasmijanu mladost, mladost koja nam u sivoj svakodnevici tako nedostaje, mladost koja bi trebala oplemeniti svoje selo, mladost koja bi mu trebala uljepšati perspektivu. No, toj mladosti su samo korijeni u Sonti, današnjica i sutrašnjica su im negdje drugdje, negdje, gdje znam da im je lakše nego nama koji smo ostali čuvati pradjedovska ognjišta. 
PROMOCIJA KNJIGE »DIVA-NI IZ SONTE«: Za razliku od prijašnjih vremena, Sonćanima i gostima za kirbajski vikend su ponuđena brojna kulturna i sportska zbivanja. Aktivnosti su počele već u petak u 18 sati, održavanjem memorijalnog rukometnog  turnira »Čanak – Grbić – Narandžić« u sportskoj dvorani OŠ  »Ivan Goran Kovačić«, u organizaciji Rukometnog kluba »Sonta«. 
Već  u 19 sati u velikoj dvorani Doma kulture počela je promocija knjige »Divani iz Sonte« autorice Ruže Silađev. Promocija je održana pred oko 150 posjetitelja, a prodan je i veliki broj primjeraka ove knjige. Organizatori promocije bili su nakladnik knjige Novinsko izdavačka ustanova »Hrvatska riječ« i Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija«. Po tradiciji, subota je rezervirana za obiteljske izlaske u brojne kafiće, koji su u većini angažirali živu glazbu. 
PREDSTAVLJANJE NOVOG ŽUPNIKA: U nedjeljno prijepodne održana je sveta misa, koju je predvodio novi sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovsky, a koncelebrirali su dekan apatinski preč. Jakob Pfeifer i dosadašnji župnik vlč. Željko Augustinov, koji, na žalost mnogih Sonćana, od 15. kolovoza iz ove župe odlazi u mirovinu. 
Na samom početku mise vlč. Augustinov je vjernicima predstavio novoga župnika i sestru mu blizanku, koja je kantor i katehistica, a članica recitatorskog odjela »Šokadije« Sanja Andrašić pročitala je pjesmu »Svetom Lovri«, pučke pjesnikinje, Sonćanke Pavke Domić. Za vrijeme mise pjevala su tri zbora: župni, pjevački zbor KPZH »Šokadija« i Gradski zbor »Jedinstvo« iz Apatina. Poslije mise, na platou ispred crkve svirao je puhački orkestar KUD-a »Petöfi Sándor« iz Kupusine. 
KULTURNI I SPORTSKI SADRŽAJI: U poslijepodnevnim satima, uz pomoć istoga orkestra, mimohod glavnom ulicom i kratki program na platou ispred škole izvele su mažoretkinje i plesne skupine, članice KUD-a »Mažoret« Sonta. »Gostima Sonte ovakvom prigodom treba pokazati da nismo inertni, da radimo. Ove godine smo pokušali i mislim uspjeli, a pred nama je zadaća da iduće godine nastavimo gdje smo stali i da ovu manifestaciju dignemo na što višu razinu. Trebalo bi uključiti sve subjekte kulture iz Sonte, a isto tako dovesti i što atraktivnije goste, kako bi kulturnim i sportskim sadržajima ispunili cijeli vikend«, kaže za »Hrvatsku riječ« predsjednik KUD-a »Mažoret« Adam Vidaković. 
Posljednja u nizu aktivnosti bila je prijateljska nogometna utakmica mjesnog Nogometnog kluba »Dinamo« protiv gostiju iz susjedne Prigrevice. Zabava za djecu nastavljena je između vašarskih štandova, a za odrasle uz dobar zalogaj,  pokoju kapljicu i glazbenike u brojnim ugostiteljskim objektima.                                 g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika