Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fešta jača od pljuska

U subotu 11. kolovoza, na ljetnoj pozornici u središtu Bačkog Monoštora, točno u podne otvoren je treći po redu Festival hrane, tradicije i zanatskih proizvoda »Bodrog fest 2007.«. Bački Monoštor je staro podunavsko selo, čije se ime prvi put spominje polovicom 13. stoljeća. Smješteno je na maloj uzvisini okruženoj negdašnjim riječnim koritom i brojnim kanalima. U okolici Monoštora očuvana su brojna prirodna staništa rijetkih životinja i ptica, koja u kombinaciji s bogatim kulturnim naslijeđem žitelja, iz godine u godinu privlači sve brojnije turiste. U blizini sela nekada se nalazio srednjovjekovni grad Bodrog, koji je svojedobno bio i sjedište Župe bodroške, a po predaji potopljen je, po nekima zarušen, u prvoj polovici 18. stoljeća i tada je nestao bez traga. 
Žitelji Bačkog Monoštora od davnina njeguju zanate zasnovane na uporabi prirodnih materijala, poput drveta, grana i listova močvarnih biljaka, te biljnih vlakana i vune za vez i pletivo. Isto tako, ovo selo je zadržalo svoj jedinstveni identitet oličen u tradicijskom narodnom ruhu i glazbi, koje svoj osnovni oblik zadržavaju od davnina. 
Po idejama agilnog tajnika Mjesne zajednice Zorana Milera i uz pomoć njegovih suradnika,  pretprošle je godine utemeljena manifestacija na kojoj je prezentirano sve gore navedeno. Prošle i ove godine manifestacija je podig-nuta na višu razinu, a bilježimo i rast broja posjetitelja.
TREĆI BODROG FEST: Prog-ram ovogodišnjeg »Bodrog festa« počeo je raportom odgajivača konja Josipa Đipanova, nakon kojega je predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković, uz zapovijed da defile jahača i fijakerista Konjičkoga kluba »Zapadna Bačka« otpočne, i službeno otvorio treći »Bodrog fest«. Nakon defilea gledateljima su predstavljene udruge koje djeluju u Bačkom Monoštoru, a bile su im omogućene i vožnje fijakerima sve do večernjih sati. 
U poslijepodnevnim satima u crkvi sv. Petra i Pavla održan je koncert duhovne glazbe, uz sudjelovanje solistice Sonje Šarić, zbora »Musica viva« iz Svetozara Miletića, flautistice Andree Čapo i crkvenog zbora župe sv. Petra i Pavla. Ispred crkve, na otvorenom, upriličena je prodajna izložba djela akademske slikarice Marije Kovač. »Akademiju sam završila prije godinu dana u Novom Sadu. Bilo je naporno, ali kako sam radila ono što volim, u tom radu sam i uživala. Ovo mi je prva samostalna izložba, doduše malo neobična i u neobičnom ambijentu, no i ja sam htjela dati svoj doprinos ovoj prekrasnoj manifestaciji, svoj doprinos selu mojih predaka« – kaže za »Hrvatsku riječ« Marija Kovač. 
U isto vrijeme u parku ispred Centra građanskih aktivnosti otkrivena je spomen-ploča prošle godine preminulom lideru eko pokreta u središnjoj i jugoistočnoj Europi Davidu Reederu, koji je bio najaktivniji animator i promicatelj Monoštoraca na području eko i etno turizma  i kojemu su se Monoštorci na ovaj način odužili. »David Reeder je bio čovjek koji je volio doći u Bački Monoštor i koji je ostavio neizbrisiv pečat u ovom kraju. Zahvalan sam žiteljima Monoštora, koji su to prepoznali, koji su na ovaj način izrazili međusobno razumijevanje i tako se gospodinu Reederu odužili« – kaže za »Hrvatsku riječ« Boris Erg, projekt menadžer beogradskog ureda IUCN-a, svjetske mreže za očuvanje prirode. 
MONOŠTORAČKI SPECI-JALITETI: Cijeloga dana u središtu Monoštora bili su izloženi zanatski proizvodi od eko materijala kojima je okruženje sela bogato, a ispred brojnih ugostiteljskih objekata pučki su majstori kulinarstva pripremali stare monoštoračke specijalitete, među kojima su dominirali, a koji bi drugi, no riblji. Monoštorci su tašti na svoje poznavanje pripreme ribe na puno načina, a na djelu su pokazali kako i imaju zbog čega biti. Božanstveni mirisi su naprosto mamili na sve strane, a veliku pozornost je privlačilo mjesto na kojemu se pripremao stari specijalitet monoštoračkih ribara – »Šaran na rašlje«. Pečeno bez kapi masnoće, goste privlači već i svojim izgledom – rumen, s hrskavom pokoricom, a tako  sočan, ukusan, mami i sitog. 
»Drveni štapovi sijeku se uzduž po polovici, šaran se pripremi za pečenje. Prepolovi se po duljini i natrlja mješavinom začina. U pripremi svaki od nas ima neki svoj tajni recept, nisu kod svih začini isti i ne stavljaju se u istim količinama. Ovako pripremljene polovice stežu se polovicama štapa, a štap sa šaranima se uglavi u ležišta s vijcima na okvir velikoga roštilja. Vatra se loži podalje, a ispod roštilja s ribom samo se lopatom po potrebi dodaje žar. Šaran mora biti dovoljno hrskav, a istodobno i sočan. Ovaj način pripreme naši su pradjedovi preuzeli od baranjskih ribara, a vremenom je zaživio kao starinski monoštorački« – kaže za »Hrvatsku riječ« roštiljdžija Goran Šeremešić.
KONCERT ZVONKA BOGDA-NA: Sve do sada opisano bilo je na neki način zagrijavanje za udarni dio programa. U predvečerje su gledatelje dobro zagrijali folkloraši iz domaćih KUDH-a »Bodrog« i KUD-a »Rumunka«, zbor »Musica viva« iz Svetozara Miletića, KUD »Ravangrad« iz Sombora, a osobito gosti iz Celja, svojim temperamentnim ritmovima. Gledatelje, kojih se prikupljao sve veći broj, nije uspjela razrijediti niti ohladiti ni prijetnja sve gušćih oblaka,  niti pravi ljetni pljusak, koji je neminovno uslijedio. 
Kad se u 21 sat u karucama dovezao gospodin koji zna nositi šešir i ne prima bakšiš, gospodin koji voli konje, a i oni njega, gospodin koji se u sitne sate bećari i divani s kerama, gospodin kojemu je Vojvodina u duši, a i on u duši Vojvodine, bar za one najstarije, ali i najtanahnije pjesme, pjesme koja se ne samo pjeva, nego i proživljava, ili, najjednostavnije rečeno – Zvonko Bogdan, po procjenama znalaca na trgu i okolnim ulicama bilo je nevjerojatnih 5000 gledatelja. Prolomio se pljesak do neba, smjenjivao se s tišinom da bi se razabrala Zvonkova pjesma, sa Zvonkom se veliki dio dvosatnoga koncerta pjevalo, publika je bila u transu, Zvonko je bio nadahnut. Nije mi pomogla »Press« kartica, nisam se uspio progurati na mjesto s kojega sam izguran i napraviti snimku Zvonka u karucama, niti na pozornici. 
I mladi, ili bar mladi u duši, došli su na svoje. Već u 23 sata počelo je zagrijavanje, a u ponoć i »prašenje« rock bendova na prostoru ispred CGA. Terase ispred ugostiteljskih objekata bile su prepune, cijele se noći tražila porcija više i piće više, zabava je potrajala do bjelila nedjeljnoga jutra. »Jako sam zadovoljan odazivom posjetitelja naše manifestacije. Mi smo im sa svoje strane pružili sve što smo zamislili, a već od sutra počet ćemo razmišljati o ‚Bodrog festu 2008‘. Zadaća nam je podići manifestaciju na još višu razinu, jednostavno sami sebe tjeramo da svake godine budemo jači no prethodne. O efektima ćemo kad se malo odmorimo i sve zbrojimo« - kaže za »Hrvatsku riječ« predsjednik organizacijskog odbora i tajnik Mjesne zajednice Bački Monoštor Zoran Miler.                             g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika