Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Grafiti s porukom »Ubijmo Mađara«
 
Mjesni odbor Demokratske stranke »Željezničko naselje« povodom grafita s porukom »Ubijmo Mađara« i križem s četiri S, koji se nalaze u Ulici Jovana Mikića, osudio je ispisivanje grafita koji vrijeđaju i prave razliku na osnovi nacionalnosti, te time remete međuljudske odnose. Demokrati koji su uvijek propagirali toleranciju ocijenili kako se grafiti uglavnom pojavljuju prije izbora s ciljem da podijele biračko tijelo i upozoravaju građane da ne pridaju veliki značaj provokacijama.
 
Povoljni start-up krediti
 
Fond za razvoj Republike Srbije pokrenuo je kreditnu liniju za novonastala poduzeća i poduzetnicima početnicima u cilju razvoja poduzetništva i zapošljavanja u Srbiji. Natječaj je otvoren do 15. rujna, a odobreni su iznosi od 5 do 30 tisuća eura. Godišnja kamatna stopa iznosi 1 posto. Za dodatne informacije i dokumentaciju zainteresirani se mogu obratiti Regionalnom centru za razvoj malih i srednjih poduzeća na Otvorenom sveučilištu.
 
Pošumljavanje subotičke općine
 
Potpisan je ugovor o izradi plana pošumljavanja i podizanja vjetrozaštitnih pojaseva u Gradskoj kući 8. kolovoza. Ugovor su potpisali predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera i direktor Instituta za nizinsko šumarstvo i zaštitu životnog okoliša Saša Orlović. Plan treba biti završen do 31. siječnja 2008. godine dok će pošumljavanje biti realizirano u sljedećih 10 do 15 godina. Prema procjenama trebat će se pošumiti 6 i 10 tisuća hektara, a to će sve stajati 2 tisuće eura.
 
Elementarna nepogoda
 
Općinsko vijeće uputilo je dopis Ministarstvu poljoprivrede u kome traži da se suša proglasi za elementarnu nepogodu na teritoriju Općione Subotica. Zbog visokih vrućina stradale su mnoge kulture, a procijenjena šteta za pšenicu iznosi 22,5 posto, za kukuruz 58 posto, a za sjemenski kukuruz 60 posto. Šteta kod suncokreta iznosi 33,5 posto, a kod soje 54,5 posto. Ukupna šteta za poljoprivredne kulture iznosi preko dvije milijarde dinara. U ovu analizu nisu uključeni voćarski proizvodi.
Futures u Subotici
 
Na terenima TK »Spartak« u Dudovoj šumi od subote i nedjelje 18.-19. kolovoza (kvalifikacije), te cijelog idućeg tjedna (20.-26. kolovoza) održava se međunarodni profesionalni tenis turnir Futures, koji se igra za ukupni nagradni fond od 10.000 dolara. Na ovom natjecanju mladi igrači iz više od 20 zemalja, prijavljeni u kvalifikacije ili s pravom nastupa u glavnom ždrijebu, pokušat će osvojiti nove bodove za uspon na svjetskoj ranking ljestvici uz adekvatnu novčanu nagradu. Ulaz na sve mečeve je besplatan.
 
Za iseljenje Yu Festa 
potrebna odluka suda
 
Tek kada sud donese pravosnažnu odluku, vlasnik Caffea Yu Fest Goran Cvijović Cvijo će iznijeti inventar iz dijela zgrade Narodnog kazališta. Cvijović je izjavio kako je dobio negativan odgovor kada je potražio pomoć od ravnateljice Narodnog kazališta i da je i kod gradonačelnika naišao na zatvorena vrata. Vlasnika prilično čudi što se postupak vodi protiv njega a ne protiv Caffea Yu Fest. Osim toga izjavio je kako su radnici »Panongrada«, koji vodi radove na zgradi Narodnog kazališta, tijekom mjesec dana ulazili u prostor caffea, a šteta koja je nanesena krađom strojeva i drugih sredstava za rad kreće se oko 5 tisuća eura. Za mjesec dana otvorit će se novi lokal na početku Radijalca, gdje će građani moći uživati u duhu dobropoznatog Yu Festa.
 
 
Konjički derbi
 
U nedjelju 19. kolovoza na Subotičkom hipodromu održava se 86. kasački derbi na kome sudjeluju domaća priplodna grla od 4 godine starosti. Početak kasačkog dana u čijem programu je planirano 11 utrka je u 15 sati, a centralni događaj – kasački derbi planiran je u 18 sati.
 
Uvjeti za upis u studentske domove
 
Studentski domovi III. kategorije u Subotici, Bosa Milićević i Ivo Lola Ribar, ove godine će pružiti smještaj za 757 studenata. Uvjeti za prijem su uspjeh iz srednje škole i podaci o prosječnim primanjima po članu obitelji koji su ovjereni u općini iz koje student dolazi. Cijena smještaja za jedan mjesec je 740 dinara, dok jedan ručak stoji 45 dinara. Pravo na ishranu u jednom od dva restorana Studentskog centra imaju studenti s abonentskom karticom. Brucoši prvi podnose zahtjeve od 1. do 15. rujna a ostali će studenti imati prilike to učiniti od 15. rujna do 31. listopada.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika