Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Dužijanca – radost, molitva i zahvala«

»Neka nitko i ništa ne poremeti vaše raspoloženje, jer nitko nam svih ovih godina nije mogao pomutiti radost zahvaljivanja. Zahvalimo za sve darove i križeve u životu da možemo biti dionici Kristova blagoslova«, poručio je župnik župe Sv. Roka preč. Andrija Anišić ispraćajući u nedjelju 12. kolovoza iz »kolijevke Dužijance« ovogodišnju bandašicu Nevenu Mlinko i bandaša Maria Tikvickog zajedno s malom bandašicom Marijanom Matković i malim bandašom Oliverom Vukovićem, prigradskim bandašima i bandašicama i najljepšim parovima izabranim 10. kolovoza u sklopu Tamburaške večeri. Tim je svečanim blagoslovom i ispraćajem započelo centralno slavlje »Dužijance 2007.«, ove godine nažalost pomućeno kišnim pljuskom zbog kojega je kasnije izostao, osim svete mise, jedan od najljepših dijelova proslave Dužijance – svečana povorka. 
MISA ZAHVALNICA: Bandaše i bandašice  koji su iz župe Sv. Roka krenuli na karucama, ispred katedrale-bazilike Sv. Terezije Avilske dočekao je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić zajedno sa starateljima ovogodišnje Dužijance, prim. dr. Markom Senteom i  Gabrijelom Kujundžićem.
Misno slavlje u katedrali predslavio je gost ovogodišnje Dužijance, umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom, domaćim biskupom Ivanom Pénzesom, katedralnim župnikom Stjepanom Beretićem te dvadesetak svećenika Subotičke biskupije. Pozdravljajući nazočne, biskup Pénzes poželio je da se svi osjete sabrani oko Božjega oltara kao zajednica, jer kako kaže II. vatikanski sabor »svi smo mi u dostojanstvu jednaki jer smo svi sinovi i kćeri Božje, a razlikujemo se po tomu što tko u toj zajednici služeći vrši«, zaključio je biskup Pénzes.
VRLINE POTREBNE ZA ŽETVU I SLAVLJE: »Kad je dobro sjeme posijano, i kad smo mu osigurali svu potrebnu njegu, onda će Gospodin dodati sve što je potrebno za usjeve i za nas. Dobro je, da uvijek vjerujemo da je Bog među nama. Dobro je da imamo pouzdanja«, istaknuo je kardinal McCarrick u propovijedi, govoreći o prvoj od tri vrline Dužijance. Kao drugu vrlinu potrebnu za uspješnu žetvu propovjednik je naznačio ustrajnost, ali onu ustrajnost koja je ukorijenjena u pouzdanje. Kao posljednju vrlinu kardinal je naveo žar ljubavi kojega valja podijeliti s drugima jer samo onda kad ljubav iskažemo drugima osjetit ćemo da smo zahvaćeni Božjom ljubavi. Govoreći potom o slavlju Dužijance, propovjednik je rekao kako je ona u prvom redu radost, molitva i zahvala.  »Briga za kruh obvezuje ne samo zemljoradnika već i sve one koji mu mogu pomoći«, upozorio je kardinal. 
TLO KOJE ČEKA NA ŽETVU: Podsjećajući na važnost bogoslovije »Augustinianum« u koju je kasnije istoga dana položen blagoslovljen temeljni kamen, kardinal je potaknuo nazočne na molitvu za buduće bogoslove. »Ovo sjemenište će poslužiti kao tlo koje čeka na žetvu. Neka se napuni velikim i plemenitim srcima. Neka se napuni hrabrim mladićima koji će se biti kadri oduprijeti bezvjerničkom sekularizmu današnjice. Neka se napuni mladićima koji bi bili spremni žrtvovati se poradi Boga. Neka se vaše sjemenište napuni mladićima iz obitelji nepokolebive vjere. Dao vam Bog obitelji koje će svoje sinove znati ohrabriti da ne žive samo za sebe već da se nepodijeljena srca predaju Bogu i bližnjima«, rekao je kardinal.
Izražavajući radost što je po treći puta u Subotici, kardinal je u propovijedi također posvjedočio da je ona divan grad s bogatom poviješću jer njegove građane koji su prošli kroz teška vremena i velike patnje odlikuje čvrsta vjera pa unatoč svim nedaćama koje su preživjeli i dalje javno i u svojim obiteljima njeguju svoju vjeru – svoju vjeroispovijest. U tom smislu obećao je da će za ovaj narod uvijek moliti Boga da ga prati svojim blagoslovom, i da ga neprekidno obdaruje dobrim usjevima, bogatim žetvama i berbama. »Obećavam vam da ću moliti Boga, da dobrim svećenicima, redovnicima i redovnicama blagoslovi ovu biskupiju, ovu zemlju, i ovaj čudesni kraj svijeta«, zaključio je kardinal McCarrick govoreći dio propovijedi na hrvatskom jeziku.
PRINOS DAROVA: U prinosu darova među ostalim svi prigradski bandaši i bandašice prikazali su kardinalu McCarricku simbole svojih dužijanci. Bandašica Nevena i bandaš Mario na oltar su prinijeli hostije za misu zahvalnicu odnosno krunu ovogodišnje Dužijance izrađenu od slame, rad voditeljice slamarskoga odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnoga društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, Jozefine Skenderović. Kruna predstavlja dva srca, Isusovo i Marijino, kao dokaz povezanosti u jedno srce – naše srce! Misa zahvalnica završena je svečanom pohvalnicom »Tebe Boga hvalimo« te euharistijskim blagoslovom. Pjevanje je i ove godine predvodio katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić.
PREDAJA KRUHA: Zbog već spomenute kiše ove je godine izostala tradicionalna povorka od katedrale do središnjeg gradskog trga te je predaja kruha predsjedniku Općine Gézi Kucseri premještena u Veliku vijećnicu Gradske kuće. Iz toga razloga nekoliko tisuća vjernika te predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Vojvodine, Republike Hrvatske i Republike Češke te brojna djeca i mladi obučeni u narodne nošnje ostali su uskraćeni za svečani dolazak na gradski trg. Za to vrijeme bandašicu Nevenu i bandaša Maria u Velikoj vijećnici dočekali su subotički gradonačelnik Géza Kucsera i predsjednik Organizacijskoga odbora »Dužijance 2007.«, Grgo Kujundžić. Primajući iz ruku bandašice Nevene kruh od novoga brašna blagoslovljenog na misi zahvalnici, gradonačelnik je naznačio kako naše društvo prolazi kroz promjene koje će omogućiti da lakše proizvedemo kruh. Pri tom je istaknuo kako zemlja treba pripasti onima koji ju znaju obrađivati i koji će od te zemlje svojim trudom, radom i znojem izvući najviše. Voditelji ovoga dijela svečane proslave kao i programa u petak odnosno subotu navečer na glavnom gradskom trgu bili su Bernardica Ivanković i Davor Šimić.  Za sve uzvanike nakon predaje kruha priređen je ručak u HKC-u »Bunjevačko kolo«. 
POSJET GROBU BLAŠKA RAJIĆA: Predvečer istoga dana, bandašica Nevena i bandaš Mario zajedno sa župnikom župe Sv. Roka, preč. Andrijom Anišićem i predsjednikom Organizacijskoga odbora Dužijance 2007. Grgom Kujundžićem, položili su cvijeće i vijenac od žita na grob mons. Blaška Rajića. Tom prigodom Kujundžić je istaknuo kako nam je nalik čvrstoći kamena temeljca koji je položen u zgradu bogoslovije »Augustinianum«, Blaško Rajić ostavio u baštinu čvrste temelje započevši još davne 1911. godine slaviti Dužijancu. Pri tom je nadodao kako će od ove godine po uzoru na bandaša i bandašicu koji se brinu za Rajićev grob u Kerskom groblju, risari i risaruše brinuti o ljepoti Rajićeve biste ispred subotičke Gradske kuće. 
BANDAŠICINO KOLO: Poslije posjeta grobu Blaška Rajića, bandaš i bandašica zajedno sa svojim roditeljima dočekali su i na taj ga način ujedno ispratili iz Subotice, u dvorani župe Sv. Roka kardinala McCarricka, koji se osim toga u kratkom razgovoru susreo i s mladima. Otvarajući nešto kasnije »Bandašicino kolo« kojim je ujedno završeno nedjeljno središnje slavlje »Dužijance 2007.«, nadbiskup Stanislav Hočevar posvjedočio je kako je gledajući djecu i mlade uvijek ganut jer osim što nose narodnu nošnju i s toliko ljubavi žive taj trenutak ulazeći u povijest svojega naroda, poštuju svoju tradiciju služeći svojoj nacionalnoj i vjerskoj zajednici, konkretno Katoličkoj Crkvi. Poželio je im je na kraju snagu da bi Kristu mogli odgovoriti velikom radošću i odgovornošću te kako bi po njima Europa ponovno pronašla kršćanske korijene i temelje civilizacije.
Goste su ove godine zabavljali ansambl »Ravnica« i ansambl HKC-a »Bunjevačko kolo«. Po riječima bandašice Nevene i bandaša Maria, dojmovi s ovogodišnje Dužijance pozitivni su, i to tako da im ni kiša nije mogla pokvariti dobro raspoloženje, čime su ujedno posvjedočili poticaj kojega su dobili na ispraćaju iz »kolijevke Dužijance«. Dodajmo na kraju kako će posljednje u nizu događanja u okviru proslave »Dužijance 2007.« biti Bunarićko proštenje 25. i 26. kolovoza ove godine. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika