Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manifestacije uoči centralnog slavljenja »Dužijance 2007.«

Tamburaška večer
 
Predstavljanje bandaša i bandašice, uz kvalitetnu tamburašku glazbu, upriličeno je u petak 10. kolovoza, na središnjem subotičkom gradskom trgu u okviru Tamburaške večeri. Također, bio je planiran i izbor najljepših parova, pratitelja predvoditeljskog para »Dužijance 2007.«, koji zbog kiše nije priveden kraju. 
Prije službenog početka programa, okupljenima se na Trgu slobode predstavio orkestar dječjeg ansambla »Sluničko« iz mjesta Rokycany u Republici Češkoj. Oko 20 sati, tamburaški ansambl »Hajo« iz Subotice svečano je otvorio prvu večer uoči trodnevnog obilježavanja »Dužijance 2007.«. Nakon toga nastupili su i članovi tamburaškog anambla »Ravnica«, također iz Subotice. Uslijedilo je predstavljanje predvoditeljskog para »Dužijance 2007.«. Uz prigodan govor, mons. dr. Andrija Kopilović predstavio je centralne ličnosti proslave žetvenih svečanosti. Ovogodišnji bandaš je Mario Tikvicki a bandašica Nevena Mlinko.
Nakon prvih kapi kiše, program je nastavljen u vestibilu Gradske kuće, gdje su momci i djevojke, kandidati za pratitelje, defilirali pred žirijem. Sudionici izbora su u 19 sati izvukli brojeve za natjecanje u prostorijama HKC »Bunjevačko kolo«, te su se tim redoslijedom predstavili nazočnima. Članovi žirija Mira Temunović, Ružica Šimić, Jelisaveta Dulić, Josipa Križanović i Antonija Piuković, pozorno su pratili mlade u nošnji, bodovali i rangirali ih po sljedećim kriterijima: stas, visina i hod, izgled glave, lica i frizure, izgled i usklađenost nošnje te opći dojam. 
Varljivo vrijeme se naočigled umirilo te je Tamburaška večer trebala biti nastavljena na središnjem trgu kako je i planirano. Nažalost, iznenadni vjetar i kiša nisu dopustili nastavak programa te je izostao nastup tamburaških ansambala HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta »Razgale« iz Subotice, kao i proglašenje najljepših parova, pratitelja predvoditeljskog para »Dužijance 2007.«.
 
 
 
Risarska večer
 
»Slaveći risarsku večer, prošlo je 97 godina otkako je župnik sv. Roka u Keru, svećenik Blaško Rajić, prvi puta službeno slavio Dužijancu«, rekao je predsjednik OO »Dužijance 2007.« Grgo Kujundžić pozdravljajući skup risara koji su došli položiti žitni vjenac na bistu Blaška Rajića u parku ispred Gradske kuće u Subotici. U subotu 11. kolovoza, pobjednici natjecanja risara, risaruša Klara Kujundžić i risar Vinko Stantić, svečano su položili žitni vijenac u znak zahvalnosti i sjećanja na mons. Blaška Rajića. »Hvala mu što je ustanovio slaviti ovako lijep običaj Dužijance«, dodao je Grgo Kujundžić.
Nakon toga, risari su se uputili prema gradskom trgu gdje se održala risarka večer. Oko 20 sati, okupljeni na gradskom trgu imali su prigodu vidjeti risarsku pogodbu, kako se nekada »pogađalo« oko cijene za koju će risari raditi. 
S obzirom na Tamburašku večer, koja je započela večer prije, a koja je zbog nevremena prekinuta, nakon scenskog prikaza risarske pogodbe predstavljeni su najljepši parovi, pratitelji predvoditeljskog para »Dužijance 2007.«. Po odluci peteročlanog žirija, treće mjesto pripalo je Sanji Šujić i Marku Tikvickom. Drugi su pratitelji Jelica Čipak i Ognjen Raić. Za najljepši par koji je pratio bandaša i bandašicu izabrani su Marijana Tikvicki i Zvonimir Kopilović. 
Pozivu da obogate program »Dužijance 2007.« odazvala su se mnoga kulturno-umjetnička društva. Folklornu večer su otvorili domaćini HKC »Bunjevačko kolo«, potom su nastupali gosti iz Češke Republike, mjesta Rokycany »Sluničko«, zatim HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, KUD »Gunja« iz Republike Hrvatske, MKC »Nepkör« iz Subotice, KUD »Aleksandrovo« iz Subotice, HBKUD »Lemeš« iz Svetozara Miletića, OKUD »Mladost« iz Subotice, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.  
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika