Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povijesni trenutak za Subotičku biskupiju i cijelu Crkvu

Nepunih godinu nakon blagoslova kamena temeljca za subotičku bogosloviju »Augustinianum« i početka pripremnih radova, u okviru slavlja »Dužijance 2007.« u nedjelju 12. kolovoza umirovljeni washingtonski nadbiskup, kardinal Theodore McCarrick zajedno s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji Eugeniom Sbarbarom, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, domaćim biskupom Ivanom Pénzesom te desetak svećenika, u istu je Bogosloviju svečano položio spomenuti kamen temeljac. 
Istaknuvši kako je gradnja Bogoslovije povijesni trenutak za cijelu Subotičku biskupiju, ali i Katoličku Crkvu u cijeloj Srbiji te opću Crkvu, kardinal McCarrick izrazio je nadu da će ona posebno imati odjeka u misijskom poslanju Crkve. Pri tom je pozvao vjernike na ustrajnu molitvu za buduće svećeničke i redovničke kandidate, jer upravo »mi možemo biti sredstvo za svećenička i redovnička zvanja«, rekao je kardinal. Govoreći o važnosti Bogoslovije, nadbiskup Hočevar istaknuo je pak kako uz subotičku katedralu, biskupijsku zgradu i sjemenište »Paulinum« ona predstavlja harmoniju u mjesnoj i metropolitanskoj sredini kao i unutar cijele Katoličke Crkve u Srbiji i susjednim zemljama, jer nije samo izvanjski znak, već govori o nevidljivomu odnosno onomu što nosi i što uzdržava vidljivo i sveprolazno da bi sve dobilo svoj smisao. Nadbiskup Hočevar također je potaknuo na molitvu za buduće svećenike kako bi cijela naša Katolička Crkva te vjerske zajednice iz Bogoslovije dobivale ljude koji bi bili snažni u istini, vjeri i ljubavi, koji bi uvijek imali oslonac svoga pokreta i dijaloga u crkvenom i društvenom životu. 
Polaganju kamena temeljca među ostalim nazočili su ministar vjera R. Srbije dr. Radomir Naumov, subotički gradonačelnik Géza Kucsera, predsjednik Skupštine općine Subotica Saša Vučinić, članica općinskoga vijeća zadužena za obrazovanje Edit Molnár Pintér, konzulica Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Subotici Iva Aranjoš, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Mirko Ostrogonac, predsjednik Organizacijskoga odbora »Dužijance 2007.« Grgo Kujundžić i dr.
Podsjetimo, kamen temeljac bogoslovije »Augustinianum« blagoslovljen je još prošle godine 27. kolovoza tijekom misnoga slavlja na Bunarićkom proštenju, a subotički biskup Ivan, apostolski nuncij u R. Srbiji Eugenio te beogradski nadbiskup Stanislav svečano su tada potpisali i bulu o blagoslovu kamena temeljca, dok su pripremni radovi za gradnju Bogoslovije simbolički započeli na sam blagdan sv. Augustina 28. kolovoza, a pravi radovi u studenom prošle godine.   
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika