Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neizmjerna ljubav prema djeci

Kao zahvalnost za doprinos na području nacionalne kulture Hrvata u Bačkoj i ove je godine dodijeljena »Antušova nagrada« jednoj jednostavnoj ali posebnoj obitelji. Odlukom komisije pri Institutu »Ivan Antunović«, član komisije preč. Andrija Anišić i predsjedavajući Instituta mons. dr. Andrija Kopilović ovogodišnje su priznanje dodijelili obitelji Sekereš.
Kao i mnogi roditelji u višečlanim obiteljima, i Ivica i Vesna Sekereš ulažu veliki trud u odgoj djece i stvaranje harmonije u njihovim životima. Ljubav prema Mariji (11), Barbari (8), Matiji (6) i Tereziji (10 mjeseci) dovela ih je do ovog skromnog ali njima dragog priznanja.
DJECA: »Nekoliko dana prije župnik nam je »šapnuo« da dođemo na književnu večer. Rekao je da će još potvrditi, ali nije, pa smo mislili da su nekog drugog izabrali. Ipak, mi smo bili ti. Naravno da smo se obradovali. Bilo nam je drago što je netko primijetio naš trud i rad oko djece«, prisjeća se Vesna.
Na pitanje kako se snalaze u svakodnevnom životu ona kaže: »Naravno da ima puno obveza čim imamo četvero djece, ali snalazimo se. Što se tiče materijalnih stvari, pomažu i bake i djedovi. Kod kuće djeca su vrlo poslušna i marljiva. Svatko pomogne i uradi neki dio posla. Puno nam pomaže i Matija, teta koju dvorimo. Evo, već 11 godina ona je tu uz nas.« 
Marija i Barbara trenutačno idu u Osnovnu školu »Ivan Milutinović« u hrvatski odjel. Dok Marija provodi slobodno vrijeme svirajući violinu, Barbara se priprema za satove sviranja gitare. Matija ide u vrtić »Marija Petković« koji su pohađale i djevojčice, a za koju godinu će časna sestra i odgajateljice uživati i u prisustvu male Terezije.
AKTIVNOSTI: Kao u svakoj obitelji, i njihov je društveni život ispunjen raznim aktivnostima. Pokraj Dužijance, palićkih izleta i posjeta Bunariću, ovaj je bračni par imao prilike uživati i u ugodnim događajima. »Na desetu godišnjicu braka prošli smo »Originalan vikend« pod organizacijom Zajednice bračnih susreta. Tri smo dana posvetili usavršavanju dijaloga. Pomogli su nam izraziti jedno drugom kako se osjećamo i dali savjete kako razumjeti bračnog partnera. To nam je pomoglo da obnovimo našu ljubav«, kaže Vesna.
Proslava Dužijance, naravno, ne može izostati iz njihovih života. Kako kaže Vesna, njihova su djeca već s godinu dana uživala u ovoj tradiciji, s njima skupa. Čak i prije ovogodišnje Dužijance ona su s radošću isprobavala narodnu nošnju i pozirala pred mamom. Maloj je Terezi također bilo sašiveno malo odijelce kako bi već s deset mjeseci starosti imala prilike nositi narodnu nošnju.
VJERA: Veoma važno mjesto u životu ove obitelji ima vjera. Iako su mnoge obitelji zamijenile svete slike raznim slikama pejzaža, zid ove obitelji krasi slika Djevice Marije kao vid poštivanja majke Božje i kršćanske vjere uopće. »Na književnoj večeri župnik Andrija Kopilović govorio je o tome kako svete slike nemaju mjesta u mnogim kućama. U našem domu stoji slika srca Marijina u jednom velikom okviru zajedno sa slikama drugih stvari koje volimo: Bog, milosrdni  Isus, Papa, križni put, blažena Marija Petković i sl. i povremeno i molimo svi zajedno pred njom. Vjera je veoma važna stvar u našem životu. To je ono što nas održava te se i trudimo vršiti volju Božju«, istaknula je Vesna. Skromno dodaje kako su oni jednostavna obitelj i kako bi možda trebali biti više apostoli i prenositi svoja obiteljska iskustva i drugima.
Kao supruga i majka četvero djece Vesna uživa u čarima zajedništva obitelji: »Trudim se uživati u svakom danu uz našu djecu koju neizmjerno volimo. Želim im pomoći u životu kako bi bili sretni i zadovoljni koliko je to moguće.«
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika