Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svijet u gradu

Pod sloganom »Svijet u gradu«, od 22. do 26. kolovoza u Subotici će se održati šesti po redu Interetno festival, kojega organiziraju Mađarski kulturni centar »Népkör«, Kuća tradicija iz Budimpešte i lokalna samouprava. Originalnu narodnu glazbu i plesove ove će godine predstaviti folklorne skupine i etno umjetnici iz više zemalja svijeta (Mađarske, Indije, Italije, Turske, Meksika, Makedonije, Perua, Portugala i  Srbije). Folklorni ansambli predstavljat će se svakodnevno u okviru programa »Panorama plesa«, dok će u glazbenom dijelu festivalskog programa nastupiti: Hollóének Hungarica – Orkestar stare glazbe, ansambl »Glazba naših predaka« (25 etno glazbenika iz Vojvodine), Kerekes Band (Budimpešta), Árpád Bákos i Iskon, Udar i Big Mama Band. 
Najavljujući ovogodišnji festival, predsjednik MKC »Népkör« Béla Bodrogi je na konferenciji za tisak naveo kako je posebna potvrda festivalu to što će ove godine na njemu nazočni biti predstavnici CIOFF-a, koji trebaju donijeti odluku o primitku festivala u ovu međunarodnu udrugu. 
U ime lokalne samouprave novinarima se obratio predsjednik Općine Géza Kucsera, istaknuvši kako festival kao kulturna manifestacija od gradskog značaja, predstavlja značajno otvaranje prema svijetu, te njegovim posjetiteljima, ali i sudionicima, omogućava upoznavanje različitih kultura iz cijelog svijeta. On je dodao i kako će ovogodišnji program festivala biti namijenjen svim uzrastima, među ostalim i djeci, i da će u njemu svatko naći zanimljive sadržaje. »Subotica će u ovih pet dana biti svijet u malom«, poručio je gradonačelnik. 
Inače, festival se ove godine održava ispred Gradske kuće, gdje će u takozvanom »Etnopolisu« osim velike bine, biti smješteni i vašar narodnih rukotvorina (25 šatora), igraonica za najmlađe (u kojoj će se održavati radionice) te »gastronomski kut« koji će nuditi specijalitete različitih kuhinja. Također, osim nastupa folklornih skupina i koncerata, svake večeri u »festivalskom klubu« u MKC »Népkör« od 23 do 3 sata izjutra bit će priređeni tulumi sa sudionicima festivala. 
Festival Interetno će uključivati i okolna mjesta – Bačku Topolu, Horgoš, Sentu i Trešnjevac – u kojima će gostovati pojedini umjetnici s festivala. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika