Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Natjecanje demo skupina iz regije

U organizaciji FOKUS fondacije, idućeg petka i subote (24. i 25. kolovoza), na Stadionu malih sportova u Subotici održat će se festival »String« – natjecanje demo skupina iz oblasti punk, rock, metal, grunge i HC glazbe. Prvoga dana održat će se natjecanje deset najboljih među ukupno 61 prijavljene skupine iz Srbije: dreDDup (Novi Sad), All the arms we need (Subotica), DžDž (Beograd), POP-UPS (Sombor), NoYz! (Beograd), My Fault (Novi Sad), Ja k’o Mile a Mile k’o konj (Novi Bečej), Spins (Negotin), Counter Ignition (Kovin) i Through Art (Beograd). Tri najbolja benda prijelaze u drugi natjecateljski dan, gdje će se natjecati sa pet bendova iz regije: Sake – Pula (Hrvatska), Avatar – Budimpešta (Mađarska), Icarus down - Trbovlje (Slovenija), Phobia – Bosanski Brod (BiH) i Punkreas – Nikšić (Crna Gora).
Bendovi će svirati po pet autorskih pjesama u oba natjecateljska dana. Najbolja tri benda koja pobijede u drugom natjecateljskom danu osvojit će nagrade, a to su redom: snimanje i izdavanje albuma (koju je omogućila FOKUS fondacija u suradnji s Audiosolutions iz Subotice), snimanje live nastupa na TV Metropolis (koju je omogućio ovogodišnji medijski pokrovitelj festivala – televizija Metropolis) i glazbena oprema (čiji je donator Mitros Music Company).
Stručni žiri koji će odabrati najbolje, radit će u sastavu: David Vartabedijan (glazbeni kritičar), Branko Črnac – Tusta (pjevač sastava »Kud Idijoti«) i Aleksandar Zec (rock fotograf i tehnički ravnatelj televizije Metropolis). 
U revijalnom dijelu programa prvog će dana svirati sastav Speedball iz Aleksinca (bend koji je prošle godine osvojio drugo mjesto), koji će otvoriti festival, a prvi natjecateljski dan će zatvoriti prošlogodišnji pobjednik – skupina Ground Zero iz Novog Sada.
Drugi dan, nakon samog finala natjecanja, nastupit će skupina Starfuckers iz Šapca, te legendarni »Kud Idijoti« iz Pule, koji su svoju karijeru započeli upravo u Subotici, pobjedom na nekadašnjem subotičkom Omladinskom festivalu prije točno 20 godina, tako da će ova svirka obilježiti njihov jubilej.
Partner ovog festivala je Subotička muzička omladina. Više informacija na: www.fokus-su.org.yu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika