Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova imena i rješenja

Nakon svršetka 22. saziva »Prve kolonije naive u tehnici slame«, koji je od 13. do 21. srpnja održan u Tavankutu, u petak 10. kolovoza u okviru proslave »Dužijance 2007.« u vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji. 
Ispred organizatora kolonije – HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta – nazočne je pozdravila voditeljica slamarske sekcije Jozefina Skenderović, dok je izložbu otvorio vjerni poznavatelj i pratitelj rada tavankutske kolonije mons. dr. Andrija Kopilović. »Zagledane u svoje srce u kojem je rođena ljubav prema krhkoj slami, ne žaleći truda, kao prijatelji ljudi i za ljude, slamarke su stvorile ono u što sada gledamo. Otvorite oči i gledajte srcem«, poručio je ovom prigodom dr. Kopilović.
SJEĆANJE NA UTEME-TELJICE: Ovogodišnja kolonija, kako je u pratećem tekstu izložbe zapisala povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković-Dulić, bila je posvećena sjećanju na najstariju generaciju slamarki, odnosno utemeljiteljice tavankutske kolonije i roditeljice slamarstva kakvog ga danas poznajemo: Maru Ivković Ivandekić, Margu Stipić, Katu Rogić, Anicu Balažević, Tezu Vilov, Matiju Dulić, Tezu Milodanović. 
»Na ovogodišnjoj koloniji i izložbi vidimo i nova imena, nova rješenja budućih čuvarica izvorne tehnike pletenja slame, koje će zasigurno razne novotarije preuzimati vrlo ozbiljno i promišljeno, ne narušavajući izvornost slamarstva kako u tehnici izrade tako i u tematici. Tavankutska kolonija trebala bi i buduće pokazivati vjernost izvoru: izvor slamarstva je njiva, a izvor svih današnjih kolonija je Prva kolonija naive u tehnici slame u Tavankutu«, navodi se u tekstu Ljubice Vuković-Dulić.
SUDIONICI KOLONIJE: Sudionice, među kojima i jedan sudionik, ovogodišnjeg saziva kolonije bili su: Marija Dulić, Marija Vojnić, Jozefina Skenederović, Nedeljka Šarčević, Gabrijela Gmijović, Eržika Gubičak, Eržika Virag, Rozalija Tot Kiš, Edita Petrekanić Bačić, Katarina Skenderović, Eva Aroksalaši, Kristina Kovačić, Mara Sarić, Kata Kujundžić, Ana Tikvicki, Anica Horvacki, Tilka Sarić, Biljana Remeš, Jasna Hampelić, Miloš Baralić, Marija Gabrić i Kristina Kulundžić. Da tavankutska kolonija skrbi o svojoj budućnosti pokazuje činjenica da su na njoj i ove godine sudjelovala djeca: Dajana Sloboda, Zorica Ćamilović, Renata Remeš, Maja Jurić, Sanja Adamko, Dijana Klinec, Anita Kolar i Anja Prćić.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika