Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Gostovanja folkloraca 
HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice
 
Nakon gostovanja u Hrvatskoj, na smotrama folklora u mjestima Vinjani Donji i Muć (u blizini Imotskog), folklorci HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice nastavljaju s uspješnim inozemnim gostovanjima. Njihova najstarija dječja skupina i dječji tamburaški orkestar su od 6. do 13. kolovoza gostovali na Dječjem folklornom festivalu »Zlatna ribica 2007.« u mjestu Tulcea u Rumunjskoj. Također, prema najavama, u srijedu 15. kolovoza pripremni ansambl otputovao je u Bosnu i Hercegovinu, gdje su nastupio na tradicionalnoj manifestaciji »Posavsko kolo 2007.« u mjestu Odžak. 
Podsjetimo, srednju dječju skupinu Folklornog odjela od 6. do 10. rujna očekuje gostovanje u Češkoj, na međunarodnom folklornom festivalu »Czech village square Dyšina« u mjestu Dyšina. Riječ je o uzvratnom posjetu, budući da će u ovoj zemlji biti gosti folklornog ansambla »Sluničko« iz Rokycanyja, čiji su se članovi subotičkoj publici predstavili na ovogodišnjoj »Dužijanci«.
 
Umrla hrvatska glumica Nela Eržišnik 
 
Nakon kratke bolesti, u ponedjeljak je u Voloskom, u 84. godini, umrla Nela Eržišnik, hrvatska glumica, estradna umjetnica i najveća komičarka hrvatske scene. 
Nela Eržišnik, pravo ime Nevenka, rođena je 18. lipnja 1924. u Banjoj Luci. Završila je Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu 1949., a stalna članica zagrebačkog HNK bila je od 1949. do 1953., te Dramskog kazališta Gavella od 1954. do 1967. 
Istaknula se kao Petrunjela u Držićevom »Dundu Maroju«, kao Bara u Kolarovom »Svoga tela gospodar«, Stara u Ionescovim »Stolicama«, Gospođa Alving u Ibsenovim »Sablastima« te kao Živka u Nušićevoj »Gospođi ministarki«. 
Na filmu je Nela Eržišnik nastupala uglavnom u epizodnim ulogama, a jedna joj je od zapaženih uloga bila u filmu »Svoga tela gospodar« (F. Hanžeković, 1957.). 
Nela Eržišnik nastupala je i na radiju i televiziji kao autorica i izvođačica humorističkih tekstova, a osobito su popularni bili njezini komični likovi Marice Hrdalo i Tetke Ikače. 
Autorica je dramatizacije romana »Tonkina jedina ljubav« A. Cesarca i komedije »Tata, udajem se za crnca« (s P. Kanižajem).
Nela Eržišnik bila je članica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU).
Posljednji ispraćaj i pokop Nele Eržišnik bit će u petak 17. kolovoza, na mjesnom groblju u Voloskom.
Hina
 
Koncert skupine »Van Gogh« na Paliću
 
Poslije fantastičnog koncerta u punoj Beogradskoj areni, a prije turneje po Sjevernoj Americi, najveća domaća rock atrakcija »Van Gogh« nastupit će na Muškom štrandu na Paliću, u četvrtak 23. kolovoza u 21 sat. Ulaznice u pretprodaji mogu se kupiti u Turističkom info-centru na Korzu i u DVD Klubu »Fly« u Nušićevoj.
Počela likovna kolonija »Bunarić« 
u Subotici
 
Međunarodna likovna kolonija »Bunarić«, 11. po redu, koja se održava u okviru manifestacije »Dužijanca 2007.«,  počela je s radom u srijedu 15. kolovoza. Prema najavama, na ovogodišnjem sazivu sudjeluje 20 likovnih umjetnika iz osam zemalja Europe (Rusije, Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, BiH, Hrvatske i Srbije), uz koje će raditi i članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« te drugih udruga iz Subotice.
Zatvaranje kolonije, u okviru kojeg će biti priređena izložba radova nastalih na ovogodišnjem sazivu, zakazana je za sutra (subotu 18. kolovoza), u 18 sati. Koloniju će zatvoriti direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić.
 
Objavljena knjiga »U iskrama nade« Mirka Kopunovića
 
Ovih je dana objavljena knjiga pjesama »U iskrama nade« Mirka Kopunovića iz Subotice. Riječ je o književnom prvijencu autora koji je pjesme dosad objavljivao u »Žigu« i časopisu »Klasje naših ravni«. 
»Poezija Mirka Kopunovića puna je slika, blagih nenategnutih metafora. Ona je lapidarna ekonomija riječi sprovedena doslovno u svim pjesmotvorima. Osnovni lajtmotiv zbirke je prolaznost a nosione riječi su rijeka, voda, poći, dilema: poći ili ostati… Ovaj rukopis je zrela zbirka, lišena patetike, hermetizma i ostalih modernističkih manira, ali ne naginje ni na suhi tradicionalizam, ne njega se naslanja u mjeri u kojoj želi uspostaviti neku komunikaciju s čitateljem. ali na fonu surealističkog«, zapisao je, među ostalim, jedan od recenzenata knjige Vojislav Sekelj. 
Autor naslovnice i ilustracija u knjizi je akademski slikar Ivan Balažević.
 
Dodjelom nagrada završilo Splitsko ljeto
 
Nakon posljednje predstave Festivala, gala-koncerta »Operne zvijezde Splitu«, u Podrumima Dioklecijanove palače u utorak u ponoć dodjelom nagrada »Judita« završilo je 53. po redu Splitsko ljeto. 
Nagrada »Judita« za najveće umjetničko dostignuće u glazbenom programu ovogodišnjeg Splitskog ljeta dodijeljena je muzikologinji i pjevačici Katarini Livljanić i članovima ansambla Dialogos za izvedbu glazbene monodrame »Judita«, te za najbolje ostvarenje u dramskom programu glumačkom ansamblu predstave »Libar o’ Libra« Marka Uvodića Splićanina. 
 Hina 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika