Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Knjiga od povijesnog značaja

»Hvaljen Isus i dobra vam večer, dragi moji Sonćani, Brežani, Somborci, Subotičani i svi ostali koji ste došli. Na početku  ću vam u samo nekoliko rečenica, kako bi to naša Ruža rekla, izdivanit zašto ste tude i što radimo. Kako znate, NIU ‘Hrvatska riječ’ je izdavačka ustanova koja tiska knjige hrvatskih autora iz Vojvodine na hrvatskom jeziku. Osobito  mi je zadovoljstvo što mogu najaviti promociju jedne knjige, na čijim koricama piše: Ruža Silađev – Divani iz Sonte. Na ove pozdravne riječi predsjednika KPZH »Šokadija« i člana Upravnog odbora Hrvatske riječi prof. Zvonka Tadijana dvoranom se prolomio pljesak oko 150 ljubitelja pisane riječi, koji su na Svetoga Lovru, zaštitnika Sonte, došli na promociju prvijenca članice Literarnoga odjela KPZH »Šokadija«, Sonćanke Ruže Silađev. Promocija je održana u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti, a organizirali su je NIU »Hrvatska riječ« i KPZH »Šokadija«.  U nastavku, Tadijan je govorio o povijesnom značaju  knjige za podunavske Hrvate-Šokce, za koje je ovaj naslov prekretnica, jer je prva uopće objavljena na ikavici Šokaca s ove strane Dunava. U daljnjem izlaganju dao je sažet prikaz knjige, a onda je najavio staroga znanca Sonćana, direktora NIU »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića. 
PUNO VIŠE OD KNJIŽEVNE VEČERI: »Ova promocija je za nas, koji smo došli iz Subotice, a posebice za vas Sonćane, za vas šokačke Hrvate, puno više od obične književne večeri. Večeras svjedočimo predstavljanju jedne knjige koja je, ako se ne varam, prva s ove strane Dunava ikada objavljena na šokačkoj ikavici. Sasvim slučajno i neplanirano objavljena je u vrijeme nametnutog i forsiranog razdvajanja hrvatske zajednice u Bačkoj, u vrijeme kad nam je najpotrebnije očuvanje našega nacionalnoga identiteta na ovim prostorima«, rekao je između ostaloga Perušić. Dalje je govorio o potrebi očuvanja svih podidentiteta, od šokačkog do ličkog i dalmatinskog, te o velikoj sličnosti, a istodobno i bogatstvu različitosti šokačke i bunjevačke ikavice. Na samom kraju svojega izlaganja pozvao je potencijalne autore na suradnju, pozvao ih je da slijede primjer Ruže Silađev. 
NEPOTROŠENA LJEPOTA: O knjizi je sa stručnog aspekta govorio urednik nakladničke djelatnosti »Hrvatske riječi« Milovan Miković. »Svojim prvijencem Ruža zahvaća u nepotrošenu ljepotu materinskoga govora. Zaokupljena i opčarana Šokcima, šokačkom obitelji, šokačkim običajima, šokačkom dušom, šokaštvom dakle, svjedoči nam o životu i narodnoj kulturi s bogatim i raznovrsnim šokačkim običajima iznimne tradicijske vrijednosti za kulturu Hrvata iz Podunavlja  bez kojih se ne bi mogla zamisliti, među inima, Bačka, Slavonija, ali i druga, ne samo panonska podneblja, kako u prošlosti, tako danas, pa zacijelo i – sutra«, kazao je, između ostaloga, Miković. U nastavku je govorio o pokušaju razbijanja hrvatskoga puka na ovim prostorima ne samo danas, nego i dalje kroz povijest, te o prijekoj potrebi da se, poglavito očuvanjem jezika i to svih njegovih, pa i neknjiževnih dijalekata, očuva i naš nacionalni i kulturološki identitet. 
U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su članovi tamburaškog orkestra »Tandora«, te pjevači Manda Šokac i Eva Jakšić, a sama autorica pročitala je nekoliko svojih pripovijesti.                         g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika