Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Višegradski fond nudi stipendije i grantove

Prošloga tjedna u Izvršnom vijeću Vojvodine, na konferenciji za novinare, pokrajinski tajnik za obrazovanje i kulturu dr. Zoltán Jeges, predstavio je Međunarodni Višegradski Fond (IVF). Na konferenciji su bili Sándor Pap, veleposlanik Republike Mađarske u Srbiji, Krištof Foraj, izvršni direktor IVF i Rene Kubašek, zamjenik izvršnog direktora IVF, te predstavnici Sveučilišta u Novom Sadu. 
Međunarodni Višegradski Fond osnovale su četiri europske zemlje – Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka – 2000. godine u Bratislavi. Fond promovira neposredniju suradnju i razvoj zemalja osnivača kroz podršku zajedničkim kulturnim, znanstvenim i projektima u obrazovanju, kao i međugraničnoj suradnji i turističkoj promociji. 
Na konferenciji za tisak, visoki predstavnici ove međunarodne organizacije po prvi put su u AP Vojvodini predstavili aktivnosti Fonda. Istaknuli su da se, u Srbiji i Vojvodini, malo zna o aktivnostima ove organizacije, priopćivši da ove godine nije bilo nijednog aplikanta za grantove i stipendije koje svake godine dodjeljuju. 
Otvarajući konferenciju za novinare, dr. Jeges je istaknuo značaj suradnje sa Višegradskim Fondom, jer većem broju studenata omogućava da pretendiraju na sredstva ovog fonda koja nisu mala. Ovo je prilika da se naša javnost bolje upozna sa pravilima i uvjetima kako se aplicira na tim natječajima, kazao je dr. Jeges, naglašavajući da se ne stipendiraju samo pojedinci, već da sredstva namjenski dobivaju i institucije. On je ukazao na mogućnost da se preko ovog fonda dobije pomoć za obrazovanje kadrova za manjinsko obrazovanje, te da se u nekim segmentima uspostavi i sveučilišno obrazovanje na jezicima nacionalnih zajednica. Ovo je značajno, kazao je dr. Jeges, i zbog toga što Mađarska i Slovačka, članice Višegradskog  Fonda, imaju ovdje svoje manjinske zajednice. 
O osnovnim koncepciji Višegradskog Fonda govorio je njegov izvršni direktor Krištof Foraj, koji je istaknuo da su se četiri zemlje udružile još 2000. godine, te da je tokom ovih šest godina financirano više od 15 hiljada projekata i podijeljeno preko 350 stipendija. On je također istaknuo važnost da se u na prostoru Zapadnog Balkana javnost upozna sa aktivnostima Fonda i načinima kako pristupiti korištenju njegovih sredstava, jer postoji zabluda da su sredstva Fonda namijenjena samo zemljama osnivačima. Naprotiv, istaknuo je ambasador Foraj, sredstva su  dostupna što većem broju korisnika iz različitih zemalja, a Fond je otvoren za nevladine udruge, studente, sveučilišta, lokalne samouprave i organizacije iz Srbije i Vojvodine, koja je kao regija najbliža zemljama Višegradskog Fonda.  
Informacije o Fondu mogu se dobiti na internetskoj adresi: www.visegradfund.org.            g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika