Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro memoria Subotičke biskupije

Skupština Općine Subotica donijela je Odluku o ustupanju na korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini institucijama, crkvama i vjerskim zajednicama dana 17. srpnja 2007. godine pod brojem I-011-43/2007. Na temelju te odluke predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera, dana 18. srpnja 2007. donio je Rješenje o obrazovanju komisije za ustupanje na korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini crkvama, vjerskim zajednicama i institucijama pod brojem I-21-65/2007.
Po stavku IV. spomenutog rješenja imenovana komisija ima zadaću, po skidanju usjeva na parcelama iz I. članka istog rješenja, uvesti u posjed spomenute subjekte, te tako provesti Plan i program korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriju Općine Subotica, na koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo suglasnost pod brojem 320-11-01591/2007-06 od 13. ožujka 2007. godine.
Više od 30 dana čekamo na izvršenje gore navedene odluke, s obzirom da je usjev skinut, ali do toga i unatoč našim nastojanjima nije došlo. Stoga smo odlučili ovom »Pro memoriom« upoznati javnost sa sljedećim činjenicama.
Naime, dopisom broj 595/2007. od 11.svibnja 2007., Biskupski ordinarijat u Subotici obratio se dosadašnjem korisniku dodijeljenog nam zemljišta A.D. »Agrokombinat Subotica«, u kojem moli da što je prije moguće pokuša pronaći mogućnost provedbe gore navedenih akata Skupštine Općine Subotica i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Nakon toga je uslijedio zahtjev Sándora Somogyija, stečajnog upravnika A.D. »Agrokombinat Subotica« kao nadzornog tijela za provođenje plana reorganizacije, da bude primljen kod predstavnika Subotičke biskupije. Do susreta je došlo krajem petog mjeseca u prostorijama Doma biskupije. Na tom je susretu dogovoreno da se od strane Subotičke biskupije formira komisija, koja će zastupati njene interese u predmetu korištenja i povrata zemljišta Rimokatičkoj crkvi. Komisija je formirana dopisom Biskupskog ordinarijata broj 670/2007. od dana 31. svibnja 2007. O formiranju ove komisije obaviještena je i uprava A.D. »Agrokombinat Subotica«.
Dopisom broj 694/2007. od 6. lipnja 2007. imenovana komisija zatražila je primanje kod generalnog direktora A.D. »Agrokombinat Subotica« Zorana Brankovića i predložila termin dana 8. lipnja 2007. u 9 sati. Na taj zahtjev uprava A.D. »Agrokombinat Subotica« je pozitivno odgovorila i došlo je do sastanka. Na tom su sastanku predstavnici A.D. »Agrokombinat Subotica« upoznali komisiju s činjenicom da nisu obaviješteni od strane Općine i mjerodavnog ministarstva da je spomenuto zemljište dodijeljeno Rimokatoličkoj crkvi na korištenje. Komisija je tom prilikom upravi Agrokombinata dala na uvid akte o dodjeli na korištenje spomenutog poljoprivrednog zemljišta Subotičkoj biskupiji i dopustila da uprava zadrži preslik istih. Tom prilikom komisija je od dosadašnjeg korisnika tog zemljišta zatražila da po skidanju usjeva ne nastavi s obradom, dok se Crkva ne uvede u posjed na parcelama koje su joj dodijeljene na korištenje, jer to niti agrotehničke mjere ne nalažu. Sastanak je zaključen time da obje strane zatraže zajedničko primanje kod predsjednika Općine, kako bi se dogovorio način izvršenja primopredaje korisničkog prava spomenutog zemljišta.
Do tog sastanka nije došlo, nego je predsjednik Općine predložio da Skupština grada o tome odluči, te je ona na 36. sjednici dana 17. srpnja 2007. donijela Odluku o ustupanju na korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini institucijama, crkvama i vjerskim zajednicama. Na temelju te odluke predsjednik Općine Géza Kucsera donio je Rješenje o obrazovanju komisije koja će provesti skupštinsku odluku.
Nakon toga, na poziv predsjednika Općine 2. kolovoza 2007. došlo je do susreta zainteresiranih strana u Plavoj vijećnici Gradske kuće. Tom prilikom bili su nazočni svi relevantni predstavnici vjerskih zajednica i direktori tvrtki dosadašnjih korisnika poljoprivrednog zemljišta, izuzev direktora A.D. »Agrokombinat Subotica«, kojeg je zastupala njegova pravnica. Na tom je susretu dogovoreno da će se u roku od 5 dana izvršiti primopredaja spomenutog zemljišta na onim parcelama, na kojima su usjevi već skinuti.
Dana 7. kolovoza 2007. komisija Subotičke biskupije zatražila je primanje kod zamjenika predsjednika Općine i predsjednika komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, korištenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta Petra Kuntića, koji ju je tada i primio. Tom prilikom Kuntić je komisiju obavijestio o njegovom razgovoru s predsjednikom Općine i zamolio za još dva dana strpljenja, tj. vremena potrebnog da se novonastali problemi oko primopredaje riješe.
Ta dva dana su prošla, a do primopredaje ni ovaj put nije došlo. Tako je Crkva i dalje nastavila svoje čekanje duže od pola stoljeća da joj se nepravedno oduzeta zemlja vrati u posjed, odnosno barem ustupi na korištenje, dok se ne izvrši potpuna restitucija. O obeštećenju za bespravno korištenje oduzete imovine ovdje se niti ne govori, mada je i to  vrlo relevantan čimbenik koji se ne bi smio izgubiti iz vida. 
Opravdano se nameće pitanje, kako je moguće da jedno poduzeće kao što je A.D. »Agrokombinat Subotica« može staviti van snage skupštinske odluke grada Subotice, na koje je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo svoju suglasnost? Ovakvim postupcima određeni članci Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i vjerskim zajednicama (»Službeni glasnik RS« 46/2006) i Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama (»Službeni glasnik RS« 36/2006) Vlade Republike Srbije bivaju jednostavno ignorirani.
Ostaje nam samo nada, da će u što skorije vrijeme ipak doći do izvršenja Odluke Skupštine Općine Subotica o ustupanju na korištenje spomenutog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini institucijama, crkvama i vjerskim zajednicama.                                     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika