Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Agrokombinat« ne želi provesti skupštinsku odluku

Unatoč zakonu i odluci Skupštine Općine o ustupanju na korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, poduzeće »Agrokombinat Subotica« nije spremno  ustupiti zemljište na korištenje Subotičkoj biskupiji
Skupština Općine Subotica je 17. srpnja ove godine donijela odluku o ustupanju na korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu institucijama, crkvama i vjerskim zajednicama. Radi se prije svega o parcelama koje će nakon donošenja Zakona o restituciji biti vraćene nekadašnjim vlasnicima. Ovoj odluci prethodilo je davanje suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije na Plan i program korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na teritoriju Općine Subotica, po kojem određene parcele trebaju biti dane na korištenje Subotičkoj biskupiji. 
Međutim, do realizacije odluke nije došlo jer je, nakon niza sastanaka zainteresiranih strana i pokušaja predstavnika Subotičke biskupije da stupi u posjed parcela određenih skupštinskom odlukom, poduzeće  A.D. »Agrokombinat Subotica« priopćilo kako ne želi vratiti parcele koje trenutačno koristi i dati ih na korištenje Subotičkoj biskupiji. 
NASTANAK PROBLEMA: Na redovitoj konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak 13. kolovoza predsjednik Općine Géza Kucsera istaknuo je kako je mjerodavna komisija na terenu bez većih zastoja uradila posao obilježavanja zemljišta, ali je problem nastao kod parcela koje koristi »Agrokombinat«, jer je vodstvo tog poduzeća pismenim putem obavijestilo mjerodavne u Općini da odbijaju vratiti sporne parcele, a kao razlog navedena je odluka Trgovinskog suda kojom se državno zemljište ostavlja poduzeću na korištenje radi njegova reorganiziranja.
Isti stav su predstavnici tog poduzeća József Kasza, Zoran Branković i Sándor Somogyi  iznijeli i na sastanku sa subotičkim biskupom mons. dr. Ivanom Pénzesom, koji ih je, na njihov zahtjev, primio 11. kolovoza zajedno s članovima komisije koja zastupa interese Subotičke biskupije u predmetu povrata odnosno restitucije oduzetog poljoprivrednog zemljišta.
Kako stoji u priopćenju tajnika Subotičke biskupije mr. Mirka Štefkovića, tom je prigodom vodstvo D.D. »Agrokombinat Subotica« jasno dalo do znanja da nije spremno poštovati Odluku Skupštine Općine Subotica o ustupanju na korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu crkvama i vjerskim zajednicama, tj. ustupiti korisničko pravo Subotičkoj biskupiji za parcele određene skupštinskom odlukom. 
SPROVESTI ODLUKU: »Pred-stavnici ovog poduzeća su se izjasnili da odluka Skupštine Općine Subotica za njih nema obvezujući karakter. Zbog specifične situacije procesa reprogramiranja Kombinata, prema riječima Józsefa Kasze, u njihovu slučaju mjerodavnom smatraju samo odluku Trgovinskog suda. U ime Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin, generalni vikar i član biskupijske komisije, izjavio je da Crkva ne želi raditi ništa protuzakonito, niti ikoga prisiljavati, nego samo traži da se ispuni općinska odluka. U navedenom predmetu Subotička biskupija očekuje mišljenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, s obzirom da mu se predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera obratio za pomoć u ovom predmetu prilažući pri tome kompletnu dokumentaciju«, stoji u priopćenju Subotičke biskupije. 
Komisija koja zastupa interese Subotičke biskupije u predmetu povratka odnosno restitucije oduzetog poljoprivrednog zemljišta, koju čine generalni vikar mons. Slavko Večerin, župnik mons. dr. Andrija Kopilović, Miroslav Kiš, Pavao Ivanković i Ivan Tikvicki, uputili su  čelnicima »Agrokombinata« i javnosti »Pro memoriu« u kojoj je ukratko sažeta kronologija poduzetih koraka po pitanju spornog argumenta i koju donosimo u cjelosti. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika