Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U iščekivanju poziva na Olimpijadu za kadete

Za odlične rezultate na borilačkoj strunjači tijekom prošle godine, mladi hrvač subotičkog »Spartaka« Aleksandar Lipajić (1991.), nagrađen je laskavom titulom gradskog sportaša godine u svojoj starosnoj kategoriji. Nastavljajući nove pobjede i ove godine, tijekom kolovoza očekuje i reprezentativni poziv za sudjelovanje na Olimpijskim igrama za kadete u Grčkoj. 
4Uz čestitke za naslov najboljeg sportaša u protekloj godini, razgovor moramo započeti klasičnim pitanjem: kada ste počeli s aktivnim treniranjem hrvačke vještine?
»Glavni krivac« za moje bavljenje hrvanjem je moja majka, na čiju sam sugestiju, iako mi se otac aktivno bavio nogometom, i započeo s treninzima u »Spartaku«. Bilo mi je svega devet godina, ali sam već od prve zavolio ovaj sport i odlučio se ozbiljno posvetiti svladavanju njegovih tajni.
4Neosporni talent je ubrzo isplivao na površinu i prvi uspjeh ste zabilježili već na premijernom natjecanju. Tko Vam je bio prvi trener?
Moj prvi učitelj hrvanja bio je Stipan Dora, koji me je uveo u svijet ovog dinamičnog borilačkog sporta i zbilja ubrzo, poslije samo nekoliko mjeseci rada uspio sam pobijediti na svom prvom natjecanju, na Prvenstvu Subotice u kategoriji do 10 godina.
4No, za aktualne uspješne rezultate i lijepu budućnost brine se jedan drugi trener, proslavljeni as jugoslavenskog i svjetskog hrvanja...
Danas treniram pod stručnim nadzorom svog trenera Sretena Damjanovića od kojeg sam puno naučio i još uvijek učim, a rezultati koje sam postigao plod su marljivog, gotovo svakodnevnog treninga.
4Koliko često odlazite na treninge u Dvoranu sportova?
Treniram svakog radnog dana po jedan sat i za sada je to dovoljno za moje trenutačne rezultate u konkurenciji kadeta u kojoj nastupam u kategoriji do 76 kg.
4A rezultati su zbilja respektabilni. Koje biste pobjede izdvojili kao najvažnije u Vašoj dosadašnjoj hrvačkoj karijeri?
Prije svega to su naslovi prvaka države u kadetskoj konkurenciji (do 76 kg) i prvaka Vojvodine u istoj, te pobjeda na jakom međunarodnom turniru u Egeru (Mađarska) na kojemu su još sudjelovali i hrvači iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Slovačke, te zemlje domaćina. Uspio sam zabilježiti svih 5 pobjeda i ponijeti naslov najboljega u svojoj kategoriji.,
4Kakvi su Vaši daljnji planovi glede tekuće natjecateljske sezone?
Ovih dana očekujem poziv za sudjelovanje na Olimpijadi za kadete koja bi se trebala održati tijekom kolovoza u Grčkoj, a glede ostatka sezone nastojat ću i dalje marljivo trenirati, jer bih sljedeće godine već mogao konkurirati za sastav prve momčadi Spartaka.
  g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika