Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U gradu svetog Franje

Grad svetog Franje, Asiz (Assisi) i njegov grob godišnje posjete milijuni vjernika iz cijeloga svijeta. Na povratku s hodočašća u Rim, koje je trajalo od 15. do 23. srpnja, i skupina vjernika iz Subotice i Novog Sada posjetila je ovo »mjesto duše«, kako ga je nazvao papa Benedikt XVI.
Asiz se nalazi u središnjem dijelu Italije, smješten je na blagim padinama brežuljkastih predjela pokrajine Umbrija. Već i same uske uličice, mediteranska arhitektura (središte Asissija je dio Unescove svjetske baštine) i cvijeće na skoro svakom balkonu na prvi pogled očaravaju svakoga posjetitelja koji dolazi posjetiti mjesto obilježeno životom i djelom sv. Franje. 
Obilazak znamenitosti Asiza počeo je posjetom bazilici sv. Franje, koja predstavlja jedno od velikih kršćanskih svetišta i mjesto je groba sv. Franje. U ovoj se bazilici nalaze freske koje je izradio slavni talijanski slikar Giotto di Bondone (1267.-1337.). Također, mjesto koje hodočasnici obvezno posjećuju je crkvica sv. Damjana, u kojoj je Franjo 1205. godine s raspela čuo riječi: »Franjo, pođi i popravi mi crkvu jer, kako vidiš, sva je u ruševinama!«. Nakon toga, Franjo je obnovio crkvicu sv. Damjana, te je, ondje povučen, provodio vrijeme u duhovnom razmatranju i molitvi. 
Hodočasnici su ovom prigodom posjetili i baziliku sv. Klare (mjesto groba sv. Klare, utemeljiteljice samostanskog Reda klarisa), a nakon toga je pater Tadej Vojnović služio svetu misu u crkvi Gospe od Anđela, u kojoj se nalazi kapela Porciuncula iz koje je Franjo, u sjeni Marijinoj, vodio korake svoga bratstva koje se širilo, i gdje je predao svoj posljednji dah.
Na kraju hodočašća, vozeći se prekrasnim brdovitim predjelima, skupina je posjetila  mjesto La Verno, gdje je sv. Franjo boravio u osami i molio i na kojem su braća franjevci kasnije izgradila samostan. 
 
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika