Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odgovornost za uzroke i posljedice rata

Dvanaesta obljetnica »Oluje« obilježena je i ove godine svečano u Hrvatskoj a u Srbiji prosvjedima i otvorenim pismima. Dok se u Hrvatskoj proslavljao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i odavala počast stradalim civilima i poginulim braniteljima u Srbiji su upaljene svijeće za sjećanje na srpske žrtve »Oluje« a Srbi izbjegli iz Hrvatske su prosvjedovali ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu tražeći i vraćanje predratnih prava Srbima u Hrvatskoj te rješavanje sudbine osoba nestalih u »Oluji«. 
Također je ovogodišnja obljetnica bila praćena i različitim viđenjima i interpretiranjima ove vojno-redarstvene akcije od strane državnog vrha Srbije i Hrvatske. Pri tome se u Srbiji  uglavnom govori o posljedicama rata a iz Hrvatske se odgovara da treba govoriti i o uzrocima rata.
Srbijanski predsjednik Boris Tadić je izjavio da se mora utvrditi odgovornost onih koji su tijekom akcije hrvatske vojske »Oluja« prije 12 godina, prognali 250.000, a ubili 2.500 Srba. »Stalno ću podsjećati i zahtijevati da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati pred licem pravde«, rekao je predsjednik Tadić nakon što je u crkvi sv. Marka u Beogradu upalio svijeću za sjećanje na žrtve »Oluje«.
Tadić je u razgovoru s predstavnicima Udruge obitelji nestalih i ubijenih u vrijeme »Oluje« ponovio da će se zauzeti za utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su počinili zločine a javnost je obaviještena da je Tadić u razgovorima s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem ustrajao na tomu da se »pitanja prognanih Srba rješavaju na učinkovitiji način, što znači da im se pruži bolja sigurnost, pravo na zapošljavanje te ispunjavanje svih drugih prava koja su im oduzeta tijekom rata«.
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je pak optužio Hrvatsku za etničko čišćenje hrvatskih Srba. U izjavi koju je prenijela srbijanska vlada Koštunica navodi »da srpski narod nikada neće zaboraviti stravičan prizor etničkog čišćenja, kada je prije 12 godina protjeran i sa svojih ognjišta iskorijenjen cijeli jedan narod – Srbi Krajišnici«.
On je rekao kako će ta »najduža kolona prognanih koju je Europa vidjela poslije Drugog svjetskog rata zauvijek ostati svjedočanstvo o porazu svih onih kojih su počinili ovaj zločin i koji su za njega odgovorni«. 
Komentirajući izjave srbijanskog predsjednika i premijera o »Oluji« kao zločinačkoj akciji hrvatski predsjednik  Stjepan Mesić je u Kninu, 5. kolovoza, rekao kako bi bilo dobro da u Srbiji shvate da je Milošević bio taj koji je Hrvatskoj nametnuo ratnu opciju, te da, shvativši to gdje je rat planiran i odakle je vođen, dožive katarzu. 
»Milošević to nije mogao sam učiniti, a oni koji su birali njega i njegovu ratnu opciju moraju znati i da odgovaraju za posljedice« dodao je Mesić. 
Kad je riječ o onima u Hrvatskoj koji su, kako je rekao, »učinili nedozvoljene radnje«, njih Hrvatska procesuira. Ali, Srbija mora znati jasno reći zbog sebe i svojih građana odakle je počela agresija te tko je nametao veliku Srbiju na račun Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zaključio je predsjednik Mesić.
Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je da je 5. kolovoza dan koji će zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku povijest jer su toga dana hrvatski narod, hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman obranili Hrvatsku i oslobodili okupirani hrvatski teritorij i time riješili svoje probleme, a svijet, dodao je, voli one koji sami znaju rješavati svoje probleme. 
U Beogradu, istaknuo je premijer, »još nisu shvatili da su oni izvršili agresiju, a dok to ne naprave i dok se ne suoče s prošlošću, neće biti dobro«.
Predsjednik Vlade komentirao je i izjave Milorada Pupovca po kojima bi se Hrvatska trebala zapitati što slavi kad slavi »Oluju«, poručujući mu da Hrvatska na današnji dan slavi pobjedu te da on, bez obzira na to što je koalicijski partner, ne može promijeniti povijest. 
Predsjednik Mesić podsjetio je pak da je na referendumu za neovisnost Hrvatske bilo 94 posto stanovnika, među kojima i Srbi, a među njima bilo je i onih koji su se u ratu borili za Hrvatsku, o čemu bi, istaknuo je, Pupovac također trebao govoriti.
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je da je »Oluja« bila najsvjetlija stranica Domovinskog rata, a svi oni koji o svakoj njezinoj obljetnici pokušavaju svakojakim izjavama to osporiti »zabadaju glavu u pijesak i pokušavaju napraviti reviziju povijesti«. 
Ponovio je također kako su u »Oluji« Srbe iz Hrvatske zapravo potjerali njihovi vođe.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika